Как да отстраните петната от боя за коса по кожата?

Независимо дали боядисвате косата у дома или посещавате фризьор, почти винаги е гарантирано, че ще се окажет с петна от боята върху челото, ушите или врата. За да предотвратите максимално този ефект и да си гарантирате лесно отстраняване на боята от кожата, ви предлагаме няколко експертни съвета:

Премахването на петната от боя по кожата е досадно занимание, кое малко или повече разваля доброто ни настроение. За да се радвате на страхотния цвят на косата си, без той да се прехвърля и върху кожата ви, ето няколко лесни съвета, които да следвате:

Подгответе кожата си

Преди да започнете нанасянето на каквато и да е боя, защитете най-уязвимите места от кожата си – линията на косата, ушите и задната част на врата, като ги намажете с вазелин. Той ще направи кожата мазна, като по този начин отстраняването на боята ще се случи много по-лесно. Освен това хидратираната кожа не абсорбира багрилото толкова бързо, колкото сухата. Ако не разполагате с вазелин можете да го замените с кокосово масло или балсам за коса, който ще имат същото действие.

Природните масла, които се произвеждат от кожата и косата, също така поддържат овлажнена повърхността на кожата, предпазвайки я от всякакво оцветяване. Ето защо ви съветваме да не миете лицето си непосредствено преди боядисване на косата.

Опитайте се да остраните боята от кожата възможно най-бързо

Колкото по-бързо премахнете боята за коса от кожата, толкова по-добре. За целта измийте място с хладка вода и сапун. Ако това не върши работа опитайте с тоник за лице или друг продукт, който съдържа алкохол.

Друг вариант е използването на смес от спирт и сапун, която внимателно да нанесете върху засегнатото място с помощта на памучен тампон. Сода бикарбонат и веро са също мощно средство срещу петната от боя. Сапунената смес отново се нанася с памук или кърпа и нежно се втрива в кожата. По възможност използвайте препарат за съдове, който съдържа екстракт от лимон.

Специалистите също така съветват да внимавате със содата, тъй като абразивните частици могат да раздразнят кожата на засегнатото място.

Полагайте по-специални грижи за кожата, след като премахнете боята

Почистващите продукти и алкохолът могат да премахнат повече от кожата ви отколкото от боята. Особено след употребата на алкохол, не забравяйте да хидратирате изсушената кожа с крем или масло, например от карите, което е подхранва в дълбочина.