Как да не напълнявате по време на празниците?

Нямате търпение да дойдат коледните и новогодишните празници, да седнете на трапезата и най-после да се отдадете на вкусно приготвените ястия, които чакате цяла година. Това е прекрасно, но крие риск отново да натрупате излишни килограми, от които да не можете да се отървете месеци наред след това.

За да не допуснете да попаднете в капана на празничното напълняване, ето как можете да се предпазите.

 

Наблегнете на сезонните лакомства

Ако на трапезата има сезонни зеленчуци и плодове, изберете тях. Нека те са основна част от порциите ви. Това е една добра стратегия за опазване на линията на талията ви.

 

Хранете се разумно

Разумното хранене включва това да се храните, когато сте гладни без да преяждате и да обръщате внимание на сигналите за ситост, които стомахът ви изпраща. Така ще избегнете консумацията на излишни калории.

 

Дръжте лакомствата извън къщи

Далече от очите, далече от сърцето… и от стомаха във вашия случай. Колкото по-далеч са калоричните лакомства, които обичате, толкова по-лесно ще ви е да се предпазите от тях.

 

Плодовете и зеленчуците трябва да заемат половината ви порция

Ако пълните чинията си с различни ястия на празничната трапеза, дайте най-много място на плодовете и зеленчуците. Пресните растителни храни са нискокалорични, богати на фибри, които ще ви донесат усещане за ситост без излишни калории.

 

Останете активни

Не спирайте да тренирате, независимо дали сте в отпуск, дали са почивни дни или пътувате някъде. Намерете начин да се упражнявате поне по 30 минути на ден, за да поддържате метаболизма си в добра форма.

 

Определете си цел

Следете теглото си и когато достигнете критична точка, ограничете приема на калории по празниците. Най-добрата превенция срещу наднорменото тегло е контролът.

 

Хидратирайте се

Пийте повече течности. Това ще поддържа метаболизма бърз, ще ви прочисти от токсините, ще ви създаде усещане за ситост, което ще ви предпази от поглъщане на големи порции храна.

 

Ограничете алкохола

Алкохолът е калоричен. За да избегнете излишно тегло вследствие на течни калории, избягвайте алкохола и подсладените газирани напитки.