Как да измиете косата си без вода?

Колко пъти ви се е случвало да закъснявате за среща или да отидете на работа и да забележите, че косата ви се нуждае от незабавно измиване?
Ако нямате време за традиционно измиване, предлагаме ви да опитате тези алтернативни варианти, с които да запазите косата си свежа и чиста, без да се налага да използвате вода и шампоан.

Преди да започнете сухото почистване, не забравяйте, че е задължително да срешете косата добре, за да елиминирате всякакви заплитания и възли.

1. Класическата пудра ще замаскира мръсните корени
Най-разпространеният метод за сухо измиване на косата е употребата на талк, който освен че абсорбира излишния себум, оставя приятен аромат върху цялата коса.

Наведете глава над мивката или ваната у дома и нанесете обилно количество от пудрата. Масажирайте добре, като наблегнете на корените, които обикновено са най-мръсни. След това разтрийте със суха кърпа, за да премахнете излишното количество.

Допълнителният съвет: Ако сте чернокоса или бриюнетка, можете също така да добавите какао към талка. Това ще направи пудрата по-тъмна и незабележима върху косата ви. Ако сте руса, можете да добавите куркума или шафран, за да постигнете същия ефект.

2. Копринено мека и чиста коса с глина
Мароканската глина расул е сред козметични съкровища на арабския свят и е особено почитана от местните заради своите полезни свойства в грижата и красотата на косата и кожата.

Расул е подходящ за всички типове коса, дори за мазните, защото действа като ефективен регулатор на себума, оставяйки косата изключително мека и чиста, без да изсушава краищата.

Освен да използвате глината на сухо като средство за почистване на косата в последния момент, можете да си приготвите и маска за коса с тази глина.

3. Сода за хляб: идеална за почистване на мазна коса без вода
Перфектна, особено при мазна коса, содата за хляб е още едно отлично средство за почистване на скалпа и може да бъде ценен съюзник за вашата коса, когато не можете да прибегнете към традиционното измиване.

Поставете малко количество върху дланта на ръката си и го разтрийте върху косата, така че продуктът да попие добре. Използвайте гъста четка за коса, за да премахнете остатъците.

4. Сухият шампоан – съхранява чистота на косата дори по време на път
Сухият шампоан е много полезен, когато нямаме на разположение вода, за да можем да мием косата нормално, но и когато избягваме да я стресираме с твърде агресивен шампоан и често миене.

Той е лесен и удобен за употреба, и може да бъде открит във всеки козметичен магазин и аптека. Съветваме ви да не пропускате да сложите в чантата си едно флаконче в джобен формат при следващото си пътуване. Вярваме, че няма да съжалявате.

5. Супер чиста коса с царевично нишесте
Друг естествен метод за измиване на коса на сухо в няколко прости стъпки е използването на царевично нишесте.

Препоръчва са особено за тъмни коси, тъй като оставя по-малко следи от пудрата по скалпа. Процедурата е същата, единствената разлика е, че се нуждаете от много по-малко количество от продукта.

След нанасяне, срешете добре косата и изсушете косата със студената струя на сешоара, за да премахнете евентуални остатъци.