Как да възстановите състоянието на ноктите си след гел лак?

Дори и да сте избрали най-качествения гел лак и най-добрата маникюристка, идва момент, в който ноктите ви имат нужда от почивка. Вижте някои полезни факти и съвети как да възстановите ноктите след гел лак.

Гел лакът е все по-популярен и определено има защо. Този революционен метод позволява на жените да имат перфектен маникюр, без да посещават салона на всеки няколко дни. Издръжливостта на гел лака и възможността му да се нанася дори на къси и чупливи нокти, го превръща в топ избор за все повече жени.

Както всяко нещо обаче и гел лакът трябва да се използва умерено. Прекалената му употреба нанася вреда на ноктите. Затова, ако посещавате добър салон и маникюристка, която си разбира от работата, със сигурност на определен период от време ви препоръчва почивка. Кога настъпва този период зависи от вида гел лак, който използвате, както и от това какви са ноктите ви – по-здрави или по-чупливи.

Защо и кога пречи гел лакът?

Гелът в гел лака е хидролизирана форма на колаген. Това само по себе си е химикал, а всички химикали имат своята макар и малка вреда върху организма.

От друга страна гел лакът винаги съхне под UV или LED лампа. Макар мнозина да твърдят, че това може да причини рак, може би това е малко преувеличено твърдение. Факт е обаче, че UV светлината състарява кожата и може да е причина за появата на пигментни петна.

От друга страна самото сваляне на гел лака също може да причини някои проблеми. Първо правило: НИКОГА не сваляйте гел лака сами у дома, защото ще нанесете трудно поправими вреди. Свалянето по принцип, дори да е в салон, има своите недостатъци – ноктите се потапят в химикал за известно време. След това гел лакът се премахва с помощта на инструмент. При това премахване винаги се изстъргва и част от естествения горен слой на ноктите. Това нарушава целостта им и в дългосрочен план ги прави чупливи.

Как да възстановим ноктите след гел лак – бързи съвети

Въпреки някои недостатъци, гел лакът остава сред най-предпочитаните методи за маникюр и с право. Ако полагате добри грижи за ноктите ио правите нужните “почивки” от гел маникюра, няма поводи за притеснение за ноктите. Вижте няколко начина за възстановяване на ноктите след гел лак:

Наблягайте на храни, които се грижат за здравето на косата, кожата и ноктите. Подходящи за храните, богати на протеин: месо, риба, яйца, млечни продукти. Също така храните, богати на калций и желязо. Не забравяйте да пиете много вода. Тя е от ключово значение за здравия и хидратиран вид на кожата и ноктите.
Не си пускайте дълги нокти. Късите нокти са по-лесни за поддържане и е по-малко вероятно да се счупят
Оставете ноктите да дишат, докато правите почивка от гел лака
Пазете ги от излагане на химикали и вода. Добре е, когато миете чинии или почиствате у дома, да носите гумени ръкавици.

Възстановяване на ноктите след гел лак – домашна терапия

Винаги можете да си закупите продукти за възстановяване на ноктите след гел лак от козметичните магазини. Ние обаче ви предлагаме няколко идеи за домашна терапия за нокти. Правете някоя от процедурите в продължение на 10 дни (или пък комбинирайте) и ще забележите колко бързо се възстановяват ноктите ви.

Нанесете няколко капки прясно изцеден лимонов сок върху ноктите за 2-3 минути. След това отмийте. Друг вариант е просто да разрежете един лимон на две и да сложите пръстите си в плода за около 5 минути.
Загрейте зехтин и капнете няколко капки лимон. Нанесете топлия зехтин върху пръстите, покрийте с ръкавици и оставете за 20 минути
Ако имате проблем с жълтите нокти, смесете 2 с.л. вода с 1 ч.л. лимон. Нанесете на ноктите за 10 минути и отмийте
В купа с гореща вода сложете 1 ч.л. желатин на прах. След като се разтвори и температурата на водата е поносима за кожата ви, потопете ръцете си. Киснете за 15-20 минути
Йодът е безспорно най-добрият избор в грижата за ноктите. Споменаваме го накрая, защото оцветява кожата и ноктите и не всички са склонни да направят компромис с това. Но пък резултатите ще ви изненадат приятно. В 200 мл. гореща вода добавете 2 с.л. сол и 1 ч.л. йод. Накиснете ноктите в тази течност за 15 минути. Правете вечер, за да може до сутринта ефекта на йода върху кожата да избледнее.