Какво трябва да знаете за различните видове маски за лице?

Какво трябва да знаете преди да използвате маска за лице и как да подготвите кожата, за да извлечете максимума от продукта? Кои са видовете маски на лице, за каква кожа са подходящи и как да ги използвате? Вижте най-често срещаните въпроси и техните отговори.

На пазара има различни видове маски за лице, като всяка има своите специфики на използване. Общото между тях е, че подобряват цялостното състояние на кожата и я подхранват в дълбочина. Ето и основните типове маски за лице:

  • кремообразна маска за лице
  • отлепваща се маска за лице
  • пенеща се маска за лице
  • лист маска за лице
  • маска за лице с клей/ кал
  • гел маска за лице
  • маска за лице за през нощта

Как да подготвите лицето?

Често срещана заблуда е, че маските са продукт, с който да премахнете грима или да почистите кожата. Всъщност маската се нанася винаги на почистена и леко влажна кожа. Така тя ще абсорбира максимално много от полезните съставки на продукта. Не забравяйте, че след като отмиете маската, трябва да нанесете хидратиращ крем освен ако на опаковката не е написано друго.

Видове маски за лице

Кремообразна маска за лице
Крем маските са подходящи за суха кожа заради хидратиращия ефект, който имат. Нанесете равномерно на плътен слой по цялото лице. Избягвайте зоните под долния и горния клепач и около устните. Изплакнете с хладка вода, без да разтърквате кожата прекалено интензивно. Кремообразните маски за лице най-често са подходящи за зряла кожа.

Отлепваща се маска за лице
Отлепващата се маска за лице е подходяща за по-мазна кожа. При издърпването ѝ отстранявате част от нечистотиите по лицето. След премахване на отлепващата се маска няма нужда да изплаквате кожа освен ако на опаковката не е написано друго. Добре е да хидратирате кожата след това.

Пенеща се маска за лице
От пенещата се маска за лице трябва да нанасяте съвсем малко, на върха на пръстите, защото тя увеличава обема си на лицето. Отново не забравяйте да не нанасяте в зоната около очите и устните. Отмийте внимателно с хладка вода, като се уверите, че сте отстранили изцяло продукта.

Лист маска за лице
Създадена в Южна Корея, лист маската за лице вече е популярна в целия свят. Тук разнообразието е огромно и има маски за всякакъв тип кожа. Има дори лист маски, подходящи за определени части от лицето или тялото. Най-важното при тях е да поставите на добре почистена кожа и да държите точно толкова, колкото е указано на опаковката. В повечето случаи няма да се налага да слагате хидратиращ крем след това.

Маски за лице с клей (кал)
Това са маски, които нашите майки и баби са използвали. Класическата хума също е подобен тип маска. Най-често се срещат маските с бентонит и каолин. Те абсорбират токсините и помагат за премахване на мъртвите кожни клетки. Подходящи са за мазна и склонна към поява на акне кожа. Важно е да знаете, че имат силно изсушаващ ефект. Ако сте с комбинирана кожа, не нанасяйте на цялото лице, а само в по-мазните участъци.

Гел маска за лице
Гел маската за лице има охлаждащ ефект. Подходяща е за успокояване на кожата след някаква процедура. У дома можете да я използвате, ако имате чувствителна кожа, която има нужда от хидратация.

Маска за лице за през нощта
Маските за лице за през нощта използвайте, когато кожата ви силно се нужда е от подхранване и само 15-20 минути няма да са достатъчни. Това се случва най-често през зимните месеци. Маските за лице за през нощта се нанасят малко преди лягане. Според инструкциите на опаковката зависи дали да изплакнете и почистите лицето на сутринта. Тези маски са подходящи за суха и изтощена кожа.