Какво трябва да знаете за изрусяването?

Искало ли ви се е да зарежете завинаги тъмните цветове на косата и да минете в отбора на блондинките? Ето какво трябва да знаете, преди да се изрусите.

 

1. “Не опитвайте това у дома”

Сигурно се сещате за онова предупреждение, което казват в някои предавания с екстремни сцени “Хората в това видео са професионалисти. Моля, не опитвайте това у дома”. Същото важи и за изрусяването. В случай, че изсветлявате косата от кестеняво или черно към русо, задължително трябва да се оставите в ръцете на професионалист. Единственото изключение е, ако вече сте руса и искате да смените нюанса. Тогава преходът е по-плавен, а успехът ви в домашни условия – по-вероятен.

 

2. Примирете се, че косата ще се увреди, макар и малко

Дори да се доверите на най-добрия професионалист и той/ тя да използва най-качествените продукти, косата няма как да не се увреди. Изсветляването уврежда и изсушава косъма. Колко точно зависи от една страна от фризьора/ колориста, от друга – от самите вас и това, колко грижи ще полагате за косата си. Дълбоко възстановяващи и хидратиращи маски, масла, балсами и какво ли още не. Те са най-добрите приятели на косата ви.

Някои фризьори дори съветват клиентите си след изрусяване да подстрижат краищата на косата, за да я освежат и заздравят.

 

3. Няма да е толкова лесно

Колкото по-тъмна е косата ви, толкова повече време ще отнеме да я изрусите. Най-продължителен е преходът от черно и червено към платитено и светло русо. Приемете две неща. Първо – вероятно ще трябва да посетите салона няколко пъти. Предвидете го откъм време и финанси. От друга – докато трае процесът по изрусяване, вероятно косата ви ще е в разнообразие от ръждиво-оранжеви краски.

 

4. Ще изисква много грижи

Красивата руса коса изисква много грижи и често освежаване на цвета. Добре е да се снабдите със специална козметика за коса, която да не вреди на цвета. А и посещение на салона е задължително – поне на месец-месец и половина.

 

5. Изберете нюанса внимателно

Русият цвят идва в безброй нюанси и тонове. Помислете добре, преди да си вземете определен цвят. Ако имате доверен фризьор, направете консултация и с него. Освен дали ви харесва даден цвят, трябва да вземете предвид и тона на кожата, цвета на веждите, плътността на косата и тн.

 

6. Приемете, че текстурата на косата ще се промени

Текстурата на косата се променя след изрусяване. Колко и как, няма как да предвидите. Възможно е къдравата коса да се изправи, защото косъмът губи еластичността си и изсъхва. От друга страна правата коса може да изглежда по-чуплива и с повече обем, защото обвивката на косъма е била разрушена изцяло или отчасти.