Какво е важно да знае всяка майка за кърменето?

По-здрави бебета и по-спокойни майки. Кърменето има много предимства, но дори и само тези две са достатъчни, за да дадат представа за изключителното му значение. Малкото човече има инстинкт и усеща точно какво да направи, когато усети майчината гръд. Какво обаче е важно да знае жената, преди да започне?

От първите минути

Кърмата на вашето бебе е създадена от природата конкретно и само за него. Никое адаптирано мляко и дори кърма от друга майка не може да удовлетвори така нуждите на организма точно на вашето дете.

 • Веднага след раждането то има нужда да засуче. Ако до преди години екипите на българските болници отделяха новороденото за няколко часа от родилката, то напоследък има значителен напредък и на много места позволяват на жената да му даде да засуче още на родилната маса. В този миг това има най-вече емоционално значение (стресът от промяната на обкръжаващата го среда е голям, но усетът на майчината кожа и сърдечен ритъм го успокояват и карат да се чувства отново защитено). Трябва обаче да обсъдите това предварително с лекарския екип и да предупредите за желанието си.
 • Първата течност, която му предоставяте както в този момент, така и в следващите три дни, е не мляко, а коластра. Тя е бистра и жълтеникава, но е изключително хранителна и няколко милиграма от нея са достатъчни да заситят мъника, чийто стомах все още е с обем не по-голям от орех.
 • Обикновено на третия ден „слиза“ и самата кърма (при жените, родили със секцио, може да се забави до 4-5-и ден).

Какво ще ви улесни

 

 • Помпа
  Именно в този трети ден гърдите на всяка млада майка са подути до крайност, твърди и понякога болезнени. Течността вече е напълнила каналчетата, които пък са набъбнали от хормоналната буря в женското тяло. Няма обаче място за притеснение. Ситуацията лесно се овладява с правилните грижи. Първата от тях е да давате на детето да суче, колкото е възможно по-често. Втората – да изцеждате гърдите си след всяко кърмене. За целта носете помпа за кърма със себе си в болницата. Пригответе я в сака за родилното предварително. Има ръчни и електрически модели (вижте разнообразни помпи за кърма от Baby.bg).  Този уред е от ключово значение и през следващите дни. Когато вече сте вкъщи, добре е след всяко кърмене да изцеждате течността. Докато гърдите ви още не са привикнали към процеса, така ги стимулирате да произвеждат повече. В последствие постепенно бебето само ще регулира производството със сученето си, но поне през първия месец е полезно доизцеждането. Допълнителното количество може да запазвате като резерв във фризера;
 • Сутиен
  Специалното бельо за кърмачки е безценно удобство. То помага на гърдите да се чувстват комфортно по време на най-важната си роля. Изработено е от мека материя и има удобни капачета, които по всяко време лесно могат да се разкопчаят. Удобно е и за поставяне на специални подплънки, поемащи допълнителните капчици, които иначе биха могли да ви създадат неудобство;
 • Възглавница
  Спасителен аксесоар за кръста и гърба на майката. По време на хранене детето трябва да е удобно прилепено към тялото на жената. Но не тя да се навежда към него, а то да е на височината на гърдите. Да го придържате в това положение може да е удобно за кратко, но в рамките на деня общата продължителност на кърменето е с часове. Неудобната поза натоварва гръбначния ви стълб. Ако обаче се обзаведете със специална възглавница, която да позиционирате на коленете си, тя ще бъде мека и удобна поставка за мъника и огромно удобство за вас.

Основни принципи

 

 • Позата. Тялото на бебето трябва да е в права линия. Да е с лице и предна част на торса към гърдата на майката, без вратът му да е извит. Така ще преглъща безпроблемно;
 • На поискване. Няма нужда да спазвате режими и да отброявате часове. В началото давайте на мъника да се храни, когато поиска. Някои бебета са по-слаби и не могат да изядат цялото им нужно количество наведнъж.

Безпроблемното кърмене е изключително улеснение за всяка майка. Няма шишета, затопляне на вода, стерилизиране на биберони… Вместо това храната винаги е готова и на разположение. Ако в началото нещо не потръгне безпроблемно, не се отказвайте! Винаги можете да се свържете с консултант в някой от кабинетите на големите болници или по телефона. Това е и период на безценна близост с малкото същество. Насладете му се!