Какви са причините за по-продължителен месечен цикъл?

1. Имате проблеми с хормоните
Месечният цикъл и хормоните са пряко свързани. Ако забележите, че цикълът ви е необичайно продължителен няколко месеца подред, консултирайте се с лекар. Някои заболявания, като синдрома на поликистозните яйчници, може да са причина за това. Проблеми с щитовидната жлеза също се свързват с твърде дългия и обилен месечен цикъл. Възможно е освен личния лекар, да трябва да ви прегледа и ендокринолог.

2. Приемате лекарства, които му влияят
Има лекарства, които влияят на месечния цикъл и могат да го направят необичайно продължителен. Сред тях са хормоналните препарати, стероидите и някои лекарства за успокояване на нервите. Винаги четете подробно листовките на всичко. Ако забележите промяна, веднага се консултирайте с лекаря, изписал ви лекарствата, защото вероятно ще се наложи да ги смените.

Аспиринът, други лекарства за разреждане на кръвта, противозачатъчните и някои противовъзпалителни лекарства също могат да причинят твърде дълъг месечен цикъл.

3. Напълняли сте
Качването на килограми е пряко свързано с продължителния месечен цикъл. Повишаването на телесните мазнини води до по-високи нива на естроген в тялото и по-дълъг и по-обилен месечен цикъл. Ако наскоро сте качили няколко килограма и забелязвате промяна в цикъла, то вероятно сте над препоръчителното за вас тегло и това е начинът на тялото ви дискретно да ви го “каже”.

4. Под напрежение сте
Стресът може да попречи по всевъзможни начини на вашето здраве. Месечният цикъл и стресът са в пряка връзка. Интересното в случая е, че не можете да предвидите как ще повлияе. Възможно е цикълът да се усили, да се увеличи продължителността му, а може и изобщо да нямате месечен цикъл заради стрес.