Какви са предимствата на боята за коса без амоняк?

Боядисването на косата е много по-сложен, отколкото предполагаме, процес, а намирането на разликите между различните варианти за боядисване понякога може да бъде доста объркващо. Вижте в какво се крие голямата популярност на безамонячните бои и кои са нейните предимства пред конвениционалните видове:

 

Каква е ролята на амоняка в боята за коса?

Амонякът е съставна част от боите за коса от години, защото с негова помощ се постига по-траен и по-богат цвят на косата. За да бъде разбрана разликите между боядисването с амонячна и безамонячна боя, първо трябва да разберем за какво всъщност служи амонякът.

Тъй като боядисването на косата е процес, който се осъществява чрез химическа реакция, амонякът служи като агент, който позволява на космените фоликули да набъбнат. Тогава косата бива много по-абсорбираща, което й позволява да попие максимално от пигмента. Това усвояване дава възможност да се случи по-дълбокото и дълготрайно оцветяване, защото цветът е дълбоко свързан с косата отвътре, навън. Амонякът също помага за изсветляването на косата, тъй като взаимодейства с меланина и влияе на естествения цвят на косата.

И въпреки че е приемливо да се използва боя, съдържаща амоняк един или два пъти подред, редовната употреба на такъв тип продукт може да доведе до увредена и слаба коса, както и до дразнене на скалпа.

За щастие технологиите са се развили до толкова, че днес можете да получите красиви резултати с боя, която не съдържа амоняк. Ето само няколко от многото причини да изберете боя за коса без амоняк следващия път, когато боядиствате косата си:

 

1. Щадяща е за скалпа

Изпитвали ли сте някога усещане за парене или сърбеж, докато сте боядисвали косата си? Това е често срещан ефект на амоняка, който може да избегнете ако преминете на безамонячна боя. Това е чудесна новина за онези от вас, които имат чувствителна кожа и коса, които най-осезаемо за изпитали страничните ефекти от действието на амоняка.

 

2. Поддържа косата по-здрава

Освен негативните ефекти, които амонякът може да има върху скалпа и кожата ви, той също не прави услуга и на косата ви.

Това е така, защото амонякът всъщност повишава нивото на рН на косата толкова високо, че кутикулата остава отворена много по-дълго, отколкото трябва.

Това води до загуба на протеини и влага, които помагат да поддържате косата си здрава и красива. Боите за коса без амоняк, от друга страна, поддържат нивото на рН на косата ви по-алкално и спомагат за запазването на необходимите протеини и хранителни вещества.

Друг начин, по който амонячната боя за коса може да навреди на косата ви, е, че уврежда космените кутикули, което води до разцепване на краища. Всичко това отслабва косата ви като цяло. Използването на безамонячна боя не само ще ви спести тези грижи, но и ще има благоприятно действие върху косата като я направи по-блестяща и здрава.

 

3. Край на проблемите със синусите

Един от недостатъците на използването на боята за коса с амоняк е, че всъщност може да причини проблеми със синусите. Вярвате или не, излагането на амоняк всъщност е често срещана причина, поради която някои хора развиват синузит. Но за щастие, както и при всички останали проблеми причинени от амоняка, замяна му с безамонячна боя ще реши поблема.

 

4. Изглежда естествено

В наши дни основната тенденция в цветовете на косата е свързана с естествените нюанси като пепеляво русо и пепелявокафяво. Без амонячните бои предлага широка гама от нюанси с изключително естествен вид, така че можете да останете в крак с тенденциите, без да изтощавате косата си с тежки химикали.

 

5. Няма неприятен мирис

Една от основните критики към боите за коса на базата на амоняк е силната миризма, която някои продукти могат да отделят. Тя се дължи на малкия размер на молекулата на амоняка, която от своя страна е виновник за бързото изпаряване на елемента. Това бързо изпарение е до голяма степен виновник за силната и неприятна миризма, която се появява, по време на боядисването.

Безамонячните бои нямат този неприятен страничен ефект и често имат приятен плодов аромат, което превръща боядисването в много по-приятно занимание.