Какви предмети не трябва да имате у дома, ако отглеждате котка

Котките са забавни и енергични. Те са изключително любопитни. Тяхната любопитна природа може дори да ги убие, ако не бъдат достатъчно внимателни. Като стопани на котки, хората трябва да са наясно с тази особеност в техния характер и да избягват да държат опасни предмети вкъщи, които котките могат да докоснат или погълнат.

Какво не трябва да имате в дома си, ако в него отглеждате котка?

Прежда

Кълбетата с прежда са нарицателно за играчка на котките. Те обичат да размотават разни неща, да гонят и преследват развиващата се нишка. Звучи като добра и евтина идея, но не е. Ако преждата попадне в стомаха и червата на котката, тя може да пострада сериозно. Преждата причинява и увреждания на хранопровода. По целия гастроинтестинален тракт може да полепнат власинки, които да задушат котката ви.

Кабели

В един дом няма как да няма кабели. Всички разполагаме с електроуреди и кабели за интернет. Трудно е да ограничим употребата им в домовете си, но е задължително да ги прикрием добре, така че котката ни да не може да ги докосне. Котките си играят с кабелите, а това може да доведе до сериозни аварии, пожари, смърт.

Лампи с хималайска сол

Нагряващите се лампи с каменна хималайска сол имат чудесни ползи за здравето, но не са особено полезни за котките. Те обичат да ги ближат, но тази сол не е здравословна за тях, защото при котките тя може да предизвика разстройство, гърчове, припадъци, летаргия, в големи количества дори смърт.

Кости

Ако изхвърляте костите и кокалите от ястията си, направете го така, че котката ви да няма директен достъп до тях. Съществува немалък риск от задавяне и смърт при поглъщане на кости.

Защо любителките на котки стават най-добрите съпруги?

Щори

Тъй като котките обожават да се провират през разни тесни места, щорите са идеално място за криене. Те обаче могат да порежат котенцето ви, особено ако са малки и тънки. Избягвайте да ползвате щори, ако сте стопани на котка.

Третирана тоалетна вода

Никога не забравяйте да спускате капака на тоалетната чиния след употреба, защото котките са склонни да пият от водата в тоалетната или най-малкото да цопнат вътре. Също така не се препоръчва употребата на ароматизатори и разтворими дезодоранти за тоалетна, които се закачат на чинията или се разтварят във водата. Те са отровни за котката и ако тя пие от тази вода, може да има сериозен проблем.

Алое вера

Алое има множество полезни действия за хората, но за котките е отровно. Това растение предизвиква повръщане и диария при пухкавите ви домашни приятели. Не дръжте това растение вкъщи.

Лилиуми, лилии

Още растения могат да се окажат отровни за котките. Сред тях са лилиумите и лилиите. Те предизвикват загуба на апетит, повръщане, разстройство, летаргия.

Хлебно тесто

Ако месите тесто от време на време се уверете, че котката ви няма достъп до него, когато втасва. Суровото тесто може да убие котката ви, ако го консумира без да я видите.

Течни ароматизатори

Ако имате в дома си ароматизатори с течни етерични масла и потопени дървени клечки в тях, трябва да знаете, че котките могат да разсипят шишенцето и да вдишат или погълнат част от етеричното масло. То е концентрат и е изключително опасно за живота на котката.