Какви полезни храни да ядете през зимата

През есенно-зимния период много хора се оплакват, че силите им намаляват. Според диетолога Сони Нараг, за повече самочувствие е необходимо да се откажем от мазната храна и захарта и да увеличим други продукти.

Когато ни е студено, със сигурност ни трябва топла и вкусна храна, която да сгрее душата ни и да ни даде енергия, но не бива да залитаме и към прекалено мазните и сладки храни, защото може да си направим много лоша услуга.

Студ, мрак, вируси дебнат отвсякъде – ето защо зимното ни меню трябва да бъде разнообразно и винаги да включва храни, съобразени с особеностите на студения сезон.

През студените месеци няма много слънце, което води до липсата на ценния витамин D, а него може да си го набавим от определени храни.

Някъде ще прочетете, че мазните храни са идеални за зимата и не го отричаме, но все пак трябва да внимаваме точно какви са тези мазни храни и колко от тях похапваме.

Такива са ненаситените мазнини в рибата. Богати на такива мазнини са сьомга, скумрия, сардина, риба тон, сафрид, херинга, моруна и др. Мазнините в рибата са доказано профилактично и лечебно средство при сърдечно съдови, неврологични, онкологични заболявания. Освен това, в рибата се съдържат и ценните мастноразтворими витамини Д, А и Е.

 

Моркови – Важно е в организма да постъпват вит. С и вит. А, които поддържат зрението и кожата. Морковите са отличен източник на тези витамини.

Резултат с изображение за carrots

 

 

Пържени яйца – Пържените яйца със зеленчуци са оптимално съчетание на белтъчини и растителни антиоксиданти.

Резултат с изображение за fried eggs

 

 

Ядки – Лененото семе, тиквените семки и орехите доставят достатъчно омега-3 мастни киселини, които са необходими за работата на ключови системи на организма. Всички ядки трябва да бъдат включени в храната през зимата. В кашуто например има много вит. Е, който е важен за кожата, а заради студа тя е в стрес.

Свързано изображение

 

 

Канела – На фона на общото намаляване на силите този десерт е отлична добавка към храната.Сладкишите с канела също са подходящ десерт. Тази подправка засилва имунитета и осигурява прилив на енергия.

Резултат с изображение за cinnamon

 

 

Сусам – Обикновените сладки храни е добре да бъдат заменени с енергийни блокчета със сусам и тръстикова захар. Сусамът е отличен източник на антиоксиданти, а тръстиковата захар предпазва от недостиг на желязо.

Свързано изображение