Имате комбинирана кожа? Ето как да я излекувате

В днешно време много хора имат кожа, която едновременно е мазна и суха – т.нар. комбинирана или смесена кожа.

Например, когато се мажат с крем за лице усещат, че бузите им са много сухи и то не само през зимата. А когато пипнат челото си, чувстват колко мазна е Т-зоната им. Д-р Сам Бънтинг, дерматолог, казва пред британското издание на “Cosmopolitan”, че около 60% от хората имат такава кожа в някакъв етап от живота си.

Затова е трудно да разберат какви продукти да използват, купуват много типове козметика и всяка част на лицето им се нуждае от различен тип овлажнител или крем. Това затруднява бюти режима и увеличава разходите. Ето какво трябва да знаете за смесената кожа, според специалистите.

 

Как да разберете, че имате смесена кожа?

Има един класически начин да установите това. Измийте лицето си с мек, безсулфатен водоразтворим почистващ тоник. Изчакайте 20 минути. Ако носът, челото и брадичката ви са станали мазни и порите по тях са станали по-забалежими, а бузите ви са си добре – кожата по тях е стегната и дори леко твърда, значи имате комбинирана кожа.

Обикновено типът кожа се определя от генетични фактори. Но има и някои други фактори, които могат да повлияят, като начина ви на живот. Например, ако подхождате грешно и не нанасяте правилните продукти за лице, може мазната кожа да стане още по-мазна, а нормалната – суха и люспеста. Лошата грижа за кожата и вредните навици може да разрушат защитния слой на кожата.

 

Причини за комбинирана кожа

Ако Т-зоната ви е мазна, може виновни да са хормоните. “Хората не осъзнават, че действието на хормоните и повишените нива на тестостерон причиняват повишаване на мазнините в Т-зоната”, обяснява Ема Колман, стилист. Всичко, което влияе на бушуването на хормоните – пубертета, менопаузата, менструалният цикъл, както и стресът, напрежението и някои лекарства, могат да направят кожата ви смесена.

Влияе и околната среда, и времето. Студът навън също подпомага това, а ако имате навик да си вземате дълъг горещ душ, това съсипва кожата ви – сухите зони стават още по-сухи, а мазните – по-мазни.

Редовното консумиране на храни, пълни със захар и преработени храни пък също причинява хормонален дисбаланс, който повлиява на кожата. Друго нещо, което предизвиква появата на смесена кожа, е постоянно да променяте продуктите за лице, които използвате.

Как да я излекувате?

Специалистите казват, че не е хубаво да атакувате мазната Т-зона с агресивни, силни продукти, тъй като така ще засегнете и части от лицето, които са със суха кожа и ефектът ще е обратен. Прекалено силните киселинни продукти могат да направят мазната кожа още по-мазна. Д-р Бънтинг съветва първо да започнете да се грижите за сухата кожа. Мажете лицето с меки, нежни овлажнители и кремове със съставки, които успокояват кожата и са против възпаляване.