Използвайте тези билки против мазна и суха коса, пърхот и косопад

Хубавата, здрава коса е украса и за жената, и за мъжа. Тя прави лицето по-приятно и поддържа самочувствието. Но за това са нужни грижи, особено в зряла възраст. За поддържането на косата се предпочитат билки и природни продукти. Те съдържат различни биологичноактивни вещества, които хранят, стимулират или лекуват козметичните отклонения. Не са токсични, изсушени се използват целогодишно и са лесноприложими в домашни условия.

Ако косата е суха
Мийте я веднъж на 10-15 дни. Преди това я намазвайте с лек масаж в корените с растително масло (рициново, царевично или смес от тях с вода, по една чаена лъжичка, добре разбити).
Завийте главата с найлонова кърпа и след 2 часа измийте косата.
Може да я мажете и с репейно масло (40 г свежи смлени корени от репей в 100 г царевично или маслинено олио се оставят 24 часа, после сместа кипва на слаб огън 15 минути и се прецежда). Репеят подпомага растежа и отстранява сухотата и пърхота.

Ако косата е мазна
Между две измивания (през 7 дни) обтривайте корените на косата с лосион или запарка:

1. Лосион (2 супени лъжици лимонов сок в половин чаена чаша силен спирт или водка).
2. Запарка от градински чай (салвия) или лайка (предимно при светла коса) – по една супена лъжица суха билка в половин литър вряща вода.

Ако имате пърхот
1. Запарка: смес от изсушени дъбови кори и оцветените люспи (обелки) на кромид лук, по половин чаена чаша, залейте с един литър кипяща вода и ги оставете на слаб огън един час, охладете и прецедете сместа. При мазна коса прибавете 50 г салицилов спирт. С течността мажете косата и завийте с найлонова и топла хавлиена кърпа. След 2 часа измийте косата с топла вода.
2. Отвара: в 2 чаени чаши вода варете 100 г нарязани корени или листа от коприва и 6 бръшлянови листа (или стръкче чемшир, синчец) на умерен огън 10 минути. Охладете и прецедете течността. Прибавете 200 г 40% алкохол и втривайте сместа в корените всяка вечер. Косата се мие веднъж сед¬мично.

При косопад
1.Билкова смес от равни части изсушени мащерка, живовляк. салвия (градински чай) и коприва. Една пълна супена лъжица от сместа се залива с 250 г кипяща вода и се оставя да престои един час. След като прецедите течността, прибавете парче мека част от ръжен хляб, докато получите рядка кашичка. Още топла, я втрийте в корените на косата и завийте главата с полиетиленова и хавлиена кърпа. След 2 часа измийте косата с топла вода без сапун.
2. Настойка от 300 г силен спирт (одеколон, водка, ракия), 2 чаени лъжички стрито сухо коренище от очиболец (ботуляк, прозорче) и по 50 г намачкани свежи листа коприва и цвят на латинка. Оставете ги една седмица и ги изстискайте през марля. С напоен в течността тампон трийте корените на косата през ден и я оставете да изсъхне. Измийте след три час