Избягвайте тези грешки при стилизирането, за да не навредите на косата си

Красива коса или здрава коса? Не е нужно да избираме между двете, ако знаем как да стилизираме правилно фризурата си.

Какво ще направите, ако ви кажем, че с всяка прическа, вредите на косата си? Не вярваме да спрете да стилизирате косата си, но пък вместо това можете да избирате оформите прическата си по по-различен начин, който няма да вреди на текстурата на косъма.

Затова и събрахме няколко често срещани грешки при стилизирането, които могат да доведат до накъсване и изтощаване на косата, както и начините, по които да предотвратим негативния ефект.

 

Сресването на косата, докато е все още мокра

Когато косъмът е все още мокър, най-лесно може да се накъса. Затова и едно от най-важните правила, които трябва да имаме предвид при миенето на косата, е да не бързате да я разресвате.

Вместо това можем да използваме продукт за разплитане на краищата и да оставим косата да изсъхне, преди да посегнем към четката.

 

Увиването на косата с кърпа след баня

Другото важно нещо, което трябва да имаме предвид след къпането на косата, е да не бързаме да я увиваме в кърпа, особено в такава, която е направена от по-груб материал. Това отново води до разкъсване на косъма, както и на излишно заплитане на косата.

Пропуснете тази стъпка, като оставите косата да пада след къпането, така че да предотвратите негативния ефект.

 

Обработването на косата с преса или маша твърде дълго време

Много хора смятат, че ако продължително време задържат пресата или машата в контакт с косата, това ще направи фризурата им по-дълготрайна. По същия начин многократно повтарят един и същ кичур отново и отново.

Но с това правим косъма по-уязвим заради продължителното излагане на високи температури и косата започва да се изтощава значително по-бързо. Вместо това трябва да се опитваме да сведем контакта между пресата и косата до минимум.

 

Евтини продукти за коса

Колкото и да ни се иска, трудно можем да си спестим много пари от продукти за косата. Евтините предложения на пазара често са евтини с причина. В шампоаните и балсамите от по-нисък клас обикновено се съдържат вредни химикали, а достъпните преси и маши за коса често нямат допълнителна защита, която да се грижи за косъма.

Тук, за съжаление, лесен начин няма – единственото, което можем да направим, е да пазаруваме по-висок клас продукти. Но повярвайте ни, ако се грижите за косата си правилно, това ще ви се отплати и по-късно няма да трябва да инвестирате в толкова много продукти, които да съживят косъма.

 

Използването на неправилната четка за коса

По същия начин както евтините продукти могат да съсипят косата ни, така и неправилната или старата четка може да направи същото. Обикновено по-лошото качество четки или тези, които са използвани твърде дълго, имат твърде груби зъбци, които могат да навредят на скалпа и да накъсват косъма.

Потърсете вариант, който е направен от качествени материали, за предпочитане от дърво, които да са нежни към косата ни.