За какво се използват различните видове пудра и начин на употреба

Пудрата е завършекът на всеки грим. На пазара обаче има огромно разнообразие от пудри, което често може да е объркващо. Затова днес ще поговорим за видовете пудра и как да изберете най-подходящия за вашата кожа.

 

Прахообразна пудра

Прахообразната пудра има нежна текстура и придава лек, едва доловим, блясък на кожата. Използвайте я за невидим завършек на грима си.

 

Компактна пудра

Компактната пудра е практична. Удобна за носене в дамската чанта, тя се използва предимно за нанасяне на леки корекции на грима, докато сте в движение.

 

Минерална пудра

Минералната пудра може да е прахообразна или компактна. В нейния състав има микрочастици, добити от земните дълбини. Плюсът на минералната пудра е, че носи допълнителни ползи за кожата – противовъзпалителни например. Минералната пудра също така дава повече възможност на кожата да диша.

 

Прозрачна пудра

Прозрачната (Translucent) пудра е наричана още невидима. Целта ѝ е да контролира “лъскавината”, която понякога има по кожата заради потене или мазни продукти.

 

Бяла пудра

Бялата пудра рядко се използва в ежедневието и от непрофесионалисти. Нейната цел е да минимизира пори и фини бръчици и да прави кожата идеална. Бялата пудра се използва най-често при грим за фотосесии.

 

Пудра според типа кожа

Пудра за мазна кожа – празрачната пудра е най-подходяща за мазна кожа. Не само премахва лъскавината от многото себум, но и удължава трайността на грима ви. Ако искате да прикриете несъвършенства, изберете матираща компактна пудра.

Пудра за суха кожа – използвайте прахообразна пудра, специално за суха кожа. Така ще избегнете образуването на люспи по кожата.

 

Как се нанася пудрата?

Винаги, преди да нанесете пудрата, трябва да сте сигурни, че гримът ви е нанесен равномерно и не в големи количества. Ако сте прекалили с основата за грим, фон дьо тена или коректора, когато сложите пудра, кожата на лицето ще изглежда зле и много неестествено. Затова нанасяйте грима умерено и с внимание, защото пудрата може и да прикрие, но и да подчертае някои несъвършенства.

Гъбичка за пудра

  1. Уверете се, че цялата гъбичка е покрита равномерно с продукта.
  2. Нанесете с леки движения, без да натискате, за да не размажете фон дьо тена
  3. Когато нанасяте около очите и носа, прегънете гъбичката на две
  4. Когато приключите с нанасянето, проверете с опакото на ръката дали кожата е суха и гладка. Ако е така, значи сте се справили перфектно

Четка за пудра

  1. Винаги използвайте голяма четка за нанасяне на прахообразната пудра
  2. Внимателно вземете от продукта и след това леко тупнете четката в пръста си, за да падне излишният продукт
  3. Нанасяйте пудрата от средата на лицето към ушите и шията. Започнете с Т-зоната
  4. Ако имате друга четка, леко минете с нея някои части на лицето, за да отстраните излишния продукт, ако има такъв