За децата е полезно да ходят боси

Спомнете си вашето детство… Събуждате се сутрин, скачате от леглото, обличате се и хапвате на бързо и излизате навън с приятели, с които тичате из градинките между блоковете, играете футбол и волейбол, карате колелета. Спомнете си, колко чести през тези летни дни сте правили всичко това зарязвайки обувките си до бордюра или под някоя близка пейка… А как постъпвате сега с децата си? Колко често ги оставяте да ходят боси? Само когато сте на плажа, но и там не всеки път!

Имаше един период, в който ортопедите един през друг обясняваха, че ходенето бос е вредно, че дори и у дома не бива да сте боси. Как на децата още от изправянето им на крачета, трябва да им се обуват специални обувчици с ортопедични подметки, които да поддържат глезените и да повдигат свода, защото само така стъпалата им ще се оформят правилно. Не мина много време и специалистите смениха гледната си точка генерално, като започнаха да обясняват точно обратното… Така у много родители възникна въпросът: Как, в края на краищата, ходенето бос се отразява на здравето на децата?

Първи плюс: профилактика на плоскостъпието
Колкото по-рано детето ви започне да бяга босо, толкова по-добре. Формирането на стъпалата започва с първите стъпки и завършва до около седмата година. Важно е да не пропуснете момента, защото след тази възраст ще е вече късно! За да се справите с физиологическото плоскостъпие, което се смята за нормално за всички малки деца, е необходимо редовно да „натоварвате“ стъпалата с ходене по неравни повърхности, което кара мускулите да „работят“, укрепва свода на ходилото и играе важна роля в неговото правилно оформяне.

Важни препоръки
– През лятото когато излизате на излети или пикник сред природата събувайте детето.Оставете го да бяга по тревата, листата, неравните горски пътечки, пясъка, каменистите речни или морски брегове.
– През зимата използвайте ортопедичен килим, имитиращ твърда и мека трева, шишарки, камъчета.
– Ако имате място и средства, купете не голям батут. Когато детето скача, мускулите се напрягат и сводът на стъпалата му се повдига.
– Не забранявайте на детето да ходи босо по дивана и леглото.

Втори плюс: Закаляване
Ако сте сред природата за цял един ден, то температурата на въздуха, макар и незначително, ще се променя (например, ако през деня е около 25-30 градуса, вечерта може да падне до 20 градуса). Разлика в температурата има и ако детето от слънчевата поляна, се скрие сред дърветата в гората. Под сенчестите дървесни корони земята, разбира се, ще бъде по-хладна. А такъв контраст може да доведе само до ползи!
Не бива да се притеснявате да оставяте детето да ходи босо и у дома. Не бързайте да обувате детските крачета с чорапки, ако ви се е сторило, че са поизстинали – те трябва да са си такива! Поощрявайте ходенето на босо не само през лятото, но и през зимата. Така вашето дете ще започне да се адаптира по-бързо към ниските температури, ще укрепне и ще започне да боледува по-малко.