Защо трябва да спим по 8 часа на ден

Всички сме, че чували препоръката на докторите, че е добре да имаме по 8 часа сън на денонощие. Но рядко от хората успяват да го постигнат. Повечето успяват само с 6 или 7, а понякога и по-малко часове. И дори да се чувствате свежи и в добра кондиция, трябва да сте наясно, че това е доста вредно за здравето.

Липсата на сън може да бъде сериозна предпоставка за развитие на карцином. Този извод е в списание Journal of the National Cancer Institute. Проучванията показват, че липсата на сън ЗА може да доведе до рак на дебелото черво и гърдата.

Недостигът на сън може да има отрицателен ефект върху сърцето. Кръвното налягане и рискът от сърдечни заболявания може да се увеличат  от малкото количество сън.

6 неща, които се случват с тялото, когато спим на открито

Има още по-лоши новини. Ако сте спали по-малко от 7 часа, със сигурност сте забелязали липсата на концентрация и влошена памет, която ви пречи да си спомните в детайли какво сте правили през деня.

Изводът е , че ако редовно не спите, рискувате дългосрочна загуба на паметта. Честото недоспиване води до структурни промени в мозъка, които са свързани нарушена дългосрочна памет. Колкото повече сън получавате, толкова по-добра ще е паметта ви.

Освен това, липсата на сън уврежда кожата. Тя не може да се лекува толкова бързо, ако я лишаваме от дрямка. Недостатъчното количество сън може да доведе до бръчки, старчески петна и увисналост.

Нещо повече. Забелязали ли сте, че като не сте спали няколко часа ,се събуждате ужасяващо гладни? Гладни най-вече за храна от веригите за бързо хранене или многокалорийни продукти. Това е характерно за хората, които често не си доспиват.

Какво се случва с тялото,ако спим по 8 часа всеки ден

Недостигът на сън води до хормонални дисбаланси, а експертите смятат, че те ни карат да ламтим за такива храни. Лишаването от сън е свързано с висок индекс на човешка маса и затлъстяване, тъй като претърпявате хормонален дисбаланс от липсата на сън.

Също така може да забележите, че сте доста раздразнителни. Палите от най-малкото, ако сте недоспали.

Ето защо, когато малките деца са “кисели”, родителят знае, че наследникът му има “нужда от дрямка”. Това важи и за възрастните хора.

Недостатъчното количество сън е виновно за по-голямата податливост към настинки, увеличава риска от депресия и ни прави по-тромави.