Защо липсата на сън ни пречи да отслабнем?

Повечето от нас спят по няколко часа на нощ. Работим до късно. Нямаме време за себе си, защото трябва да обърнем внимание на семейството и децата си. Искаме да отделим малко време за любимите ни занимания и докато се обърнем е минало полунощ, а на сутринта отново трябва да ставаме рано. Позната ситуация, която се повтаря отново и отново. Едновременно с това се опитваме да поддържаме добра форма, да отслабнем, да стегнем фигурата, но не се получава.

Не се получава, защото не ни достига сън. А каква е връзката между съня и отслабването? Голяма. Ето и няколко причини липсата на достатъчно сън да пречи на постиженията ви в борбата с килограмите.

1. Липсата на сън и безсънието нарушават хормоналния баланс.

Колко сън получава организмът ви на денонощие определя в какво състояние ще бъдат хормоните лептин и грелин в тялото. Те отговарят за обработката на мазнините и складирането им, както и наличието на апетит или не. Лептинът е хормонът, който тялото отделя, когато стомахът е сит. Той регулира приема на храна и освобождаването на енергия. Недостигът на сън намалява нивата на лептин и пречи на нормалния контрол на теглото.

2. Липсата на сън нарушава начините, по които тялото складира мазнини и изгаря мазнини.

Недостигът на сън предизвиква повишаване нивата на хормона кортизол – хормон на стреса. Една от функциите му е да отговаря за начините, по които тялото складира мазнини. Високите нива на кортизол предразполагат тялото към трупане на излишни мазнини, особено около талията.

3. Циркадният ритъм играе ключова роля в състоянието на чревната флора.

Ако изпитвате трудности в отслабването и резултатите не идват въпреки усилията, проблемът може да е в нарушената чревна флора. Тя може да се влоши по много различни причини, една от които е липсата на сън. Също както хормоните могат да влияят на теглото, така и чревните бактерии контролират разпада и усвояването на веществата. Когато те не са в добро състояние, отслабването става по-трудно. Сънят играе ключова роля за циркадния ритъм на цялото ви тяло, включително на този на храносмилателната система.

4. Колкото по-малко сън получавате, толкова по-малко воля проявявате.

Може да звучи невероятно, но сънят може да влияе и на настроението и чувствата. Ако сте хронично недоспали ще ви е по-трудно да водите битката с килограмите, ще сте по-склонни да прекрачвате диетата си и да пропускате упражнения и тренировки.