Защо е полезно да миете лицето си?

Миенето на лицето е като миенето на зъбите – правим го от деца и си мислим, че няма кой знае какво сложно, но в един момент се оказва, че имаме грешен подход. Затова в главата ни изникват куп въпроси като какви продукти да използваме или как да ги използваме. Но една много проста и напълно ненатоварваща концепция за почистването на лицето ще промени не само ежедневната ви рутина, но и кожата ви. Да си поговорим за двойното почистване.

Напълно чиста

Двойното почистване може да звучи малко прекалено, но всъщност не е. И специалистите са готови да го докажат – качественото почистване на кожата може да повлияе на нейния здрав вид. „Ако замърсяванията не се премахнат напълно, върху лицето ви ще се натрупа цял слой мъртва кожа и всичко, което нанесете впоследствие, просто няма да действа“, казва д-р Мона Гохара, професор по дерматология в Медицинското училище към университета в Йейл. „Процесът на почистване на кожата я подготвя за естествените регенеративни процеси, които се случват през нощта. И не става въпрос само за премахване на замърсяванията – самото действие, с което почиствате лицето, е като масаж и повишава циркулацията на кръвта, което дава енергия на кожата и я подмладява.“

Градът – враг номер 1

Проучване от 2014 г., публикувано в сп. Dermatology Times, доказва нещо напълно логично – кожата на жените, които живеят в замърсените градски райони, е много по-зле хидратирана в сравнение с кожата на тези, които живеят в по-чисти райони. Друго изследване, публикувано в Journal Of Investigative Dermatology, доказва, че жените от градовете са изложени на 22% повече хиперпигментация в сравнение с тези, които живеят в провинцията. Виновни са фините прахови частици, с които градският въздух ни „дарява“. И тъй като не можем да избегнем излагaнето на това невидимо замърсяване, освен ако не започнем да ходим с противогази, старателното почистване на лицето е най-сигурният начин да намалим вредите.