Защо е добре да ползвате спрей за тяло всеки ден

Спрейовете за тяло са един от пренебрeгваните продукти сред морето от козметика, която се предлага на пазара. Те обаче има безброй много благоприятни свойства и са наистина мултифункционален продукт, който никога няма да ви бъде излишен. Ето 10 причини да го включите в своя ежедневен ритуал за красота и грижа за кожата:

Какво представлява спреят за тяло?
Спреят за тяло, наричан хидрозол, представлява лечебна вода, която се получават по време на дестилация. Когато растителният материал, който се използва за създането й, се дестилира, той е изложен на вряща вода, пара или и двете. Посредством високата си температура парата разчупва вътрешността на растението, където се съдържат етеричното масло и други растителни течности. По такъв начин водата натрупва в себе си всички полезни и ценни вещества, които са се съдържали в растението, докато е растяло.

Пръскането е най-често срещаният начин за използване на хидрозолите, особено като част от ритуалите за красота.

Спреят за тяло може да подпомогне хидратацията на кожата, да успокои възникнали възпаления, да подпомогне регенерацията на клетките и да балансира производството на себум.

Хидрозолите позволяват непрекъснато да снабдявате кожата си с необходимото количество вода, загубена поради напредване на възрастта или неблагоприятни условия в околната среда.

С напредването на възрастта вашата кожа изтънява и задържа по-малко вода, отколкото преди.

Нивата на колаген и еластин също намаляват с течение на времето. Посредством регулярното хидратиране на кожата през целия ден с помощта на хидрозола, тя запазва плътността и здравината си за по-дълго и забавя процеса на стареене.

След като разбрахме каква е същността на хидрозола, ето 10 от най-интересните и лесни начини да го използвате в ежедневието си:

1. За хидратация след излагане на слънце: След цял ден прекаран под парещите слънчевите лъчи, в стремежа си да се снабдите със страхотен шоколадов тен, напръскването със спрея за тяло ще ви накара да се почувствате мигновено охладени и освежени.

2. Грижа след душ: Напръскайте цялото тяло с любимия спрей за тяло веднага след като си вземете душ. По този начин ароматът му ще се запази много по-дълго върху кожата, тъй като порите след баня са отворени и са склонни да абсорбират повече.

3. Като освежаващ спрей за косата: Спреят за тяло може спокойно да се използва и върху косата, за да я запази максимално хидратирана и да й придаде лек аромат между измиванията.

4. В комбинация с лосиона за тяло: Започнете като нанесете любимия си овлажняващ лосион или крем за тялото. Ако използвате ароматизиран лосион, уверете се, че той и спреят за тяло, който сте избрали, имат сходни или допълващи се аромати. Нанесете слой от спреят върху вече овлажненото си тяло. Това ще отключи освежаващия аромат на хидрозола и ще помогне за по-дълбоката хидратация на кожата.

5. Преди и след тренировка: Уверете се, че сте взели в чантата си за фитнес и спрея за тяло. Той ще помогне да намалите образуването на неприятна миризмата по време на тренировка. Просто напръскайте зоните, които са най-уязвими за вас като подмишниците например, преди началото на тренировката. Повторете още веднъж в края на тренировката, за да получите мигновено освежаване.

6. Спрей за крака: Напръскайте спреят върху стъпалата си, за да контролирате миризмата и да осигурите освежаващ аромат по всяко време на деня.

7. Спрей против сърбеж: Ако сте били ухапани от насекомо или страдате от сърбеж поради суха кожа или пърхот, нанесете спрея за тялото върху засегнатите участъци, за да облекчите дискомфорта.

8. Ароматизатор за дома: Напръскайте в спалнята, банята или друго пространство от дома си, което се нуждае от освежаване!

9. Спрей за дрехи: Използвайте спрея за тяло, за освежаване на чаршафите, хавлиите или дрехите в гардероба си. Той ще им придаде лек аромат, който ще ви помогне да се чувствате още по-добре, когато ги използвате.

10. Като успокояващ спрей: Използването на спрея за тяло за ароматизиране на стаята или нанасянето му върху тялото може да ви помогне да намалите на нивата на стрес и безпокойство.

N.B: Съхранявайте всички хидрозоли в хладилника след отварянето им, за да запазите полезните им качества за по-дълго. Препоръчва се спреят за тяло да се използва в рамките на 12-24 месеца.