Ефективни средства за почистване на пори

Грижата за порите е неизменна част от цялостната грижа за външния ни вид. Няколко съвета как да почистим порите:

Маски

Бензиол пероксид и салицилова киселина се считат за съставките, които най-ефективно почистват порите. Това е така, защото те разтварят замърсяванията и избавят порите от мазнините и себума (секрет на мастните жлези), които са главните виновници за пъпките.

Най-често срещаните козметики за почистване съдържат до 2.5 % от тези съставки. По-високи нива – 5 до 10 процента се съдържат в по-специализираните продукти, които можете да си набавите само с рецепта от дерматолог.

Много почистващи средства, специално предназначени за почистване на пори, ексфолират кожата, благодарение на малките скръб-парченца, като например фино натрошени черупки от орехи.

За ефективно почистване на „по-упорити“ пори можете да използвате маски на глинена основа. Други маски, препоръчвани за този тип козметични процедури, са тези, съдържащи евкалипт, мента и други естествени съставки, които дълбоко почистват кожата и я освежават.

Почистващи лентички

На пазара има специални лентички, чието предназначение е да почистват порите в „Т – зоната“. Лентичките са напоени със сокове от специален вид растение, което има стягащ ефект върху кожата. Лентичките се поставят на намокрено лице, оставят се да престоят 10 до 15 минути, след което се издърпват, отстранявайки излишните черни точки и мазнини от порите.

Уреди за премахване на черни точки

Съществуват специални аксесоари, които изкарват черните точици от кожата, чрез натискане. Те са метални и имат малки кръгли дупчици във всеки край, като единият е малко по-голям от другия и проектиран да се използва върху по-големи зони.

Грижа за разширените пори

Ако имате по-големи пори, трябва да знаете няколко много важни неща за тяхното третиране. Избягвайте да нанасяте мазни кремове или пък много пудра при гримиране. Добър резултат дава, ако кожата се обтрива със стягащи маски. Можете да използвате разреден с вода лимонов сок или адстрингенти, за да почистите порите си.