Естествено изсветляване на косата без боя

През зимата косата потъмнява, заради минималното количество слънчева светлина, която достига до нея. Това се отразява най-силно върху блондинките, но важи за всеки цвят коса. В тези моменти обикновено се обръщаме към фризьора за промяна. Но вместо да изсветляваме прическата си с бои и химиали можем да се обърнем към няколко от задължителните съставки в една кухня.

С тях по естествен начин можем да променим цвета на косата си и да освежим нейния вид. Така същевременно и си спестяваме излишните разходи и време в ходене по салони.

Разбира се, тези продукти са с много по-слабо действие от традиционните бои, но когато ги използваме продължително време постепенно получаваме резултата, който искаме.

 

Лимон
Сокът от един лимон е бил единственият начин, по който преди жените са можели да променят цвета на косата си. Той е с най-силно действие и е използван най-често.

Употребата му е лесна – просто смесвате сока с вода в бутилка за спрей и напръсквате косата си след къпане.

 

Оцет
Този метод също е много силен, така че внимавайте, когато го използвате – най-добре е хората с по-тънка и чувствителна коса да го избягват. С него почиствате ефективно косата си, но и променяте тона й. Когато брюнетка използва ябълков оцет, цветът често се променя в по-топъл, червеникав вариант, а блондинките получават малко по-студен тон и предотвратяват пожълтяването.

 

Сода бикарбонат
Може да сте използвали сода бикарбонат с цел да ускорите растежа на косата си, но с него можете и да промените цвета й. Направете паста от содата и малко вода, която можете да нанесете както със специална четка за боядисване, така и с ръце. Съсредоточете се около средата и краищата на косата, като избягвате корените, за по-добър ефект. Ако оставите така косата си за 20 минути, а през тях затоплите косъма с помощта на сешоар, ефектът ще е още по-силен.

 

Морска сол
Друга причина косата ни да изсветлява естествено през лятото е влиянието на морската вода. Смесицата от вода и сол също влияе на косъма и леко променя цвета му. Имитирайте този ефект и през зимата, като си направите спрей с морска сол и вода.

 

Мед
Когато медът се смеси с вода, се освобождава ензим, който в кулинарията предпазва храната от разваляне – нещо като естествен консервант. С какво още помага той? Да, с изсветляването на косата.

Нанасяйте сместа върху мокра коса като маска и оставете да подейства няколко минути. Можете да добавите към микса и подправки като канела или кардамон за ефект с по-топъл тон.