Епилираме ли се правилно?

Харчим хиляди левове за обезкосмяване през живота си и е разочароващо, когато не постигаме желаните резултати. И причините за това могат да варират от бръснене в гореща баня до недостатъчни грижи за кожата след процеса на епилация, независимо от нейния вид.

Как сигнализира кожата, че се обезкосмяваме неправилно.

1. Избирате грешен метод за премахване

Не е тайна, че има много начини да премахнете на ненужното окосмяване в наши дни, но не всички са подходящи за всеки от нас. Ето защо е важно да обърнете внимание на реакцията на кожата на всеки от използваните методи. Дразненето е основният сигнал, че използвате грешен метод за премахване на космите.

Освен това може да сте алергични към някоя от субстанциите или уредите, с които се обезкосмявате.

За да проверите дали това е така, нанесете част от депилатоара, восъка или захарната паста върху малък участък от кожата. Изчакайте 5 минути. И ако няма сърбеж, зачервяване или дразнене, продължете с останалата част от тялото.

2. Бръснете се, докато вземате гореща вана

Това може да не ви се струва логично, защото е удобно и защото е добре да се епилираме, когато порите са отворени. Но ако накиснете кожата твърде много, тя набъбва и косвите стават по-малко забележими.

3. Премахвате космите неправилно

Ако говорим за премахване на космите с бръснач, тогава това може да стане както в посока на растежа на космите, така и в обратната.

Но посоката е от решаващо значение за коламаска. Затова е важно да запомните как да приложите продукта и да премахнете космите.

Нанасяйте сместа в посока на растежа на косъма и премахвайте в обратната.

4. Не ексфолирате кожата

Преди да премахнете излишните косми, е по-добре да ексфолирате кожата. Това ще помогне за премахване на мъртвите частици от нея.

Може да използвате закупен скраб или да направите свой собствен на базата на кафе или захар. Нанесете сместа върху зоната, която ще се бръснете, и нежно масажирайте кожата си.

Важно: Не ексфолирайте кожата непосредствено преди да премахнете космите. Тази процедура е най-добре да се извърши ден преди обезкосмяването. И не забравяйте да хидратирате кожата си с крем или лосион.

5. Не подготвяте кожата си

Ако решите да правите коламаска, трябва да обезмаслите зоните, от които ще премахнете космите. Това ще ви помогне да премахнете бактериите, които се натрупват върху кожата и да я предпазите от всяка възможна инфекция или дразнене. Това ще подобри качеството на депилация, тъй като между кожата и самата смес няма да има слой себум.

6. Премахвате космите твърде рано

По-лесно е да премахнете космите, ако не са твърде къси. Дължината също влияе върху качеството на депилация.

Но не се опитвайте да отглеждате косми седмици наред за по-добри епилационни резултати. Защото това също има отрицателен ефект върху процедурата. Коламаската може да се заплете в космите и да остане върху тях. Така че, ако сте пропуснали момента на подходящата дължина, по-добре е да подстрижете окосмението малко там, където е необходимо.

7. Грижите се за кожата неправилно след епилация

Краят на процедурата за епилация е не по-малко важен от подготовката преди нея. Първо, трябва да овлажните добре кожата си. Използването на масло изглежда като чудесна идея, но не е така. Някои видове масло може да запушат порите и да увеличат дразненето.

Затова използвайте гел от алое вера или специален крем след депилация, за да успокоите кожата. Освен това не трябва да взимате гореща вана или да плувате в басейн 1-2 дни след обезкосмяване. Също така не трябва да се излагате на слънцеили да използвате дезодоранти и друга козметика през тези дни. Всичко това може да причини сърбеж, дразнене или възпаление.

Важно: Не се чешете и не разтривайте обработените зони, защото това може да причини инфекция.

8. Враснали косми

Много от нас са запознати с врасналите косми, което също е признак за неправилно обезкосмяване. Работата е там, че силата на косъма отслабва и му е по-трудно да пробие кожата. В резултат на това се извива и започва да расте навътре.

Честото бръснене, изтъпено ножче на бръснача може да доведе до враснали косми.

Използвайте специална пяна или гел за бръснене и остър бръснач. Не носете синтетични или тесни дрехи.