Дрехи, за които в миналото е било забранено да се носят

Модните трендове идват и си отиват. Понякога обаче причината една дреха да спре да бъде носена е много далеч от аргумента, че вече не е актуална.

Вярвате или не, някои от най-емблематичните експерименти с дрехите и аксесоарите са били забранени със закон. Такива ограничения са активно прилагани по политически причини, а в някои случаи причината е била далеч по-повърхностна и дори инфантилна.

Е, за щастие, всички тези модни ограничения остават в миналото, а днес сме свободни да изразяваме себе си както намерим за добре, дори понякога да си играем с гъвкавостта на моралните граници.

Дамските панталони – В миналото жените е трябвало да извоюват правото си да носят панталони, тъй като тази дреха е смятана за типично мъжко облекло. Либерализирането на тази дреха, свързана с ликвидирането на модните полови стереотипи, продължава и до днес.

 

 

Дантелено бельо – През 2014 година Русия, Беларус и Казахстан забрани производството, вноса и продаждата на синтетично дантелено бельо в страните членкт. Забраната изтъква аргумента, че материалът не абсорбира влагата и може да създаде дерматологични проблеми.

 

 

Лилавият цвят – През 14 век закон във Великобритания забранява да бедните семейства да носят коприна и кожи, както и лилавия цвят, защото е бил “запазена марка” на елитарните прослойки на обществото.

 

Къси панталони – Законовите ограничения се проявяват най-активно между 1938 и 1959 година в САЩ.

 

Корсет – Корсетът коригира силуета и очертава красива и тънка талия. Той обаче може да бъде и опасен, защото създава затруднения с дишането и свободното движение на тялото. Причината жените да спрат да го носят обаче е друга – през Първата световна война в САЩ има недостиг на метал, който впоследствие трябва да бъде компенсиран със стопиране на производството на корсети.

 

 

Късата дамска прическа – В миналото се смятало, че късата коса е свидетелство за нисък социален статус. Жените масово започват да отрязват косите си в началото на 20 век като гражданска инициатива в името на половата революция.