Домашни маски за премахване на пигментните петна

Към появата на пигментни петна трябва да се прибави като причина и неправилният подбор на защитни продукти. Може да се дължат на генетични особености, когато меланинът е концентриран в по-големи количества в определени участъци от кожата. Но и в този случай петната избиват най-често през лятото.

Ако сте под 40 години и въпреки това имате пигментни петна, вземете бързо мерки за изравняване на тена. Колкото по-стари са петната, толкова по-трудно се чистят.

Домашните маски ще ви помогнат, ако знаете причината за появата на петната
Най-успешни са в случаите, когато те са резултат от прекомерно излагане на слънце. Ако се появяват и през зимата, е добре да потърсите помощ първо от дерматолог, а при нужда и от друг специалист. Проблемът може да се дължи на нарушения в хормоналния баланс, на неправилна работа на храносмилателната система. Появата на петната може да е провокирана и от недостиг на определени витамини и микроелементи.

 

Най-простата маска е с кисело мляко
Добре е да си го направите сами, за да сте сигурни в качеството му. Натривайте всеки ден лицето обилно с млякото, като наблягате на зоните с петна Изчакайте 20 минути и измийте със студена вода.

 

Добро избелващо действие има маската с извара
За суха кожа използвайте с масленост 5-9%, а за мазна – обезмаслена. Разредете я с минерална вода на каша и намажете дебел слой на лицето. След 15 минути измийте. Ако петната са прекадено силно изразени, добавете към изварата няколко капки водороден пероксид (от аптеката).

 

Краставиците са традиционно средство за изравняване на тена
Може да натриете лицето с резенче или да изцедите сок и да нанесете обилно на петната Още по-добър ефект ще има да настържете краставица, да я смесите с малко кисело мляко и да добавите 1-2 капки лимонов сок. Нанесете дебел слой на лицето и след 10-15 минути измийте със студена вода Сокът от магданоз е особено ефективен при петна Може да го използвате самостоятелно или да го смесите с половин лъжичка сметана Нанесете един слой, изчакайте да изсъхне и повторете. След 10 минути измийте.

 

Глинените маски имат дълбоко почистващо действие и помагат в известна степен за разбиване на натрупванията от меланин. Ако сте със суха кожа, след измиване на маската натрийте лицето с кубче лед и задължително нанесете силно хидратиращ крем. Глината пресушава.