Детокс на косата с домашни рецепти

Честото третиране на косата, боядисването, сушенето, нагряването и употребата на всякакви продукти и уреди за коса изтощава косъма и уврежда косата. Замърсяванията от околната среда също увреждат косата. Те в комбинация с вредните съставки в много козметични и стилизиращи продукти насищат косата с токсини, които допълнително оказват вредно влияние върху нея.

Предлагаме няколко ефикасни природни рецепти за естествен детокс на косата в домашни условия.

 

Детокс с мед

Медът помага на косата да се хидратира в дълбочина, да се омекоти и да стане по-нежна и лъскава. Използвайте мед вместо химическите шампоани. Ще забележите разликата. Смесете 1 супена лъжица мед с 3 супени лъжици вода. Втривайте в косъма от корените до върха. Изплакнете косата с хладка вода. Може да използвате ябълков оцет, с който да изплакнете и неутрализирате медената смес.

 

Оцет

Ябълковият оцет е чудесно натурално средство за детокс на косата. Той прочиства токсините от косъма и скалпа без да уврежда косата. Резултатите са впечатляващи. Смесете ¼ чаша ябълков оцет с 2 чаши вода. С тази смес изплакнете косата след като сте я измили с шампоан.

 

Алое вера и хума

Алоето има детоксикиращи свойства и съдържа подхранващи и хидратиращи елементи. То помага на косата да остане здрава, лъскава и жизнена, премахвайки токсините от нея. Смесете ½ чаша хума на прах, ½ чаша гел от алое вера и 4 супени лъжици ябълков оцет. Разбъркайте добре в чаша вода, докато сместа се разтвори напълно. Нанесете пастата върху косата и оставете да действа 30 минути. Измийте с шампоан и нанесете балсам.

 

Кокосово мляко

Кокосовото мляко ефективно премахва токсините от косъма. В него се съдържат полезни за косата протеини и антиоксиданти, които премахват уврежданията по косъма. Направете си домашен шампоан, като смесите ¼ чаша кокосово мляко, 1/3 чаша кокосово масло, 1 или 2 капсули витамин Е или 2 супени лъжици бадемово масло. Смесете всички съставки, като леко разтопите кокосовото масло. Съхранявайте домашния шампоан в стъклено шише с капачка.

 

Краставица и лимон

Краставицата и лимонът са изключително богати на антиоксиданти. Те прочистват косата от увреждащите я токсини и наслагвания. Нарежете една краставица на колелца и изстискайте върху тях сока от един голям лимон. Смелете ги в блендера. Нанасяйте сместа на всеки два дни вместо шампоан.