Грешки при боядисването на косата у дома

Боядисвате ли косата си сами? Да, това е по-евтиният вариант, но понякога може да доведе и до не много приятни резултати. Защо? Кеде е най-вероятно да сбъркате? Вижте 10 често допускани грешки при боядисването у дома.

1. Правите екстремна смяна на цвета

Ако боядисвате косата си у дома, трябва да сте внимателни и да избягвате крайностите. Често срещана грешка е сами да променяте цвета си с няколко тона. Специалистите препоръчват разлика от 1 или 2 тона в сравнение с вашия цвят. Всичко друго по-вероятно да се получи неравномерно.

2. Търсите цвета от каталога/ кутията

Често срещана грешка, която води до разочарования, е, че искате да постигнете цвета от кутията. Косата на дамите там е боядисвана от специалист, да оставим настрана и фактът, че много вероятно изображението да е обработено на компютър. Цветът от кутията/ каталога е само ориентировъчен. Крайният резултат зависи както от вашите умения, така и от цвета и типа на косата ви.

3. Боядисвате се сами

Боядисването на коса е отборно занимание. Затова повикайте приятелка за боядисването. Те ще ви помогне за разномерното нанасяне на боята, за разресването на косата и ще може да огледа дали сте пропуснали да сложите боя някъде.

4. Изплаквате косата си на мивката

Винаги е много изкушаващо да изплакнете боядисаната коса на мивката, защото така цапате по-малка площ. Но не бива да правите така. Изплакнете косата си под душа, като обърнете допълнително внимание на скалпа. Недобре изплакнатата боя от главата и от косата може да ги увреди.

5. Не разресвате косата достатъчно добре

След като приключите с нанасянето на боята, трябва да се уверите, че сте разресали добре косата. Това ще помогне за по-равномерното нанасяне на боята и по-качествения краен резултат.

6. Боядисвате изтощена коса

Добрият фризьор никога няма да ви остави да боядисате изтощена или увредена коса. Затова и вие не бива д аправите компромис. Отложете боядисването, а междувременно подстрижете цъфналите краища, използвайте маски за дълбоко подхранване и естествени масла, за да ускорите възстановяването на косъма. Боядисването на изтощена или увредена коса само ще влоши състоянието ѝ. Не се заблуждавайте, че боята сама по себе си ще направи косата ви по-красива.

7. Не засичате правилно времето

Прочетете добре указанията на кутията и засечете до кога трябва да държите боята. Често срещана грешка е оставяне на боята твърде дълго с оправданието “за всеки случай”. Престояването на боята не само че води до получаване на по-тъмен цвят, но и уврежда косъма.

8. Отмивате боята с шампоан

Грешка, която самата аз допусках години наред, беше да измивам косата си с шампоан след боядисване. Това намалява трайността и интензитета на цвета. Моята фризьорка ми препоръча да отмивам боята с балсам и дори следващото миене след боядисването на да е балсам. Той не е толкова агресивен към цвета и помага за подхранване на косата, така необходимо ѝ след боядисване.