Грешки, които предизвикват бързо омазняване на косата

Колко често си миете косата? Ако имате мазна коса и го правите повече от два пъти седмично, не си мислете, че проблемът ще се разреши. Прекомерното измиване също може да е причина косата да изглежда по-мазна и сплескана.

Някои грешки в грижата за косата при къпане и стилизиране може да доведат до свръхпроизводство на мазнини в скалпа. Ако искате да имате по-чиста и хубава коса, сухият шампоан също няма да помогне, а по-скоро промяна в навиците, които имате.

Ето 5 неща, които най-вероятно правите, за да ви се омазнява косата по-бързо от обичайното:

Миене твърде често или твърде рядко

Доказано е, че два пъти седмично измиване на косата е златната среда, за да може тя да е чиста, а скалпът здрав. Колкото повече я третирате, толкова повече мъртви клетки и натурални масла ще се натрупват и ще я замърсяват.

Също така, ако шампоанът е повече като количество, може да отмие естествените масла от скалпа и да го изсуши. За да запълни липсата, кожата произвежда ново количество, което причинява омазняване на косата.

Неправилно поставяне на балсам

Всеки път, когато миете косата си с шампоан, не забравяйте да нанесете и балсам. Много хора пропускат това и влажността в косата намалява. Тя започва да се заплита и накъсва.

Също така, от особено значение и къде точно слагате балсам за това дали ще се омазни по-бързо косата. Никога не слагайте в скалпа, а само от средата към краищата, в противен случай дори и след измиване ще имате по-мазна коса. Скалпът произвежда сам естествени масла и не бива да му добавяте допълнително чрез хидратиращия продукт.

Измиване на косата с прекалено гореща вода

През зимните месеци е нормално да взимате по-горещ душ, но прекалено топлата вода вреди на косата и кожата на главата. Тя може да ги изсуши и раздразни. Това също води до свръхпроизводство на мазнини в скалпа.

Най-добре е да се къпете нито с твърде топла, нито с прекалено студена вода, за да може косата ви след изсушаване да е здрава, чиста и с блясък.

Прекомерно използване на преса

Средствата за изправяне на косата трябва да се използват само за специални поводи. Всички знаем, че има жени, които включват пресата всеки ден. Някои нанасят специални кристали, за да предпазят косъма от увреждане, но те, в допълнение с нагорещения уред, омазняват косата.

Решението е просто ограничаване на уредите за изправяне на коса или използването на специална четка при сушене.

Решене на косата с мръсна четка

Хубаво е да решете косата си всеки ден, но все пак не бива да прекалявате. Прокарването на четката през косата може да стимулира кръвообращението в скалпа и да насърчи растежа на космите, но и да причини допълнително омазняване. Особено ако скоро не сте я почиствали.

Натрупването на мазнини и замърсявания между зъбчетата на гребените и четките не само, че добавя допълнителни мазнини към скалпа при разресване, но може да доведе и до възпаление на кожата, сърбеж и зачервяване. Ползвайте мокри кърпички с алкохол или ги киснете в разтвор с течен сапун, за да падне мръсотията.