Грешки, които правим, когато сме с мокра коса

Косата може да изтърпи много, но когато е мокра, тя е най-уязвима. В моментите след къпане, тя иска да я третираме по специален начин и да не ѝ причиняваме някои неща. Кои са те?

Замисляли ли сте се някога как се отнасяте към косата си? Давате ли ѝ всичко необходимо – подхранвате ли я редовно, подстригвате ли я често, залагате ли на качествена боя и козметика за коса, наранявате ли я…?

А какво не можете да правите с косата, когато е най-податлива на увреждане? Научете в следващите редове.

 

1. Мократа коса не бива да се сресва
Почти винаги бързате за някъде. Няма как, такова е ежедневието ни. И след като измиете косата, е съвсем нормално да искате по-бързо да я приведете във вид. А сресването е неизменна част от процеса. Сресването на мокра коса накъсва косъма и увеличава вероятността за поява на цъфтежи.

 

2. Мократа коса не бива да се стяга в опашка
Когато косата е мокра, тя е по-еластична от обикновено. Връзването ѝ на стегната конска опашка води до накъсване на косъма. Вместо това попийте водата и оставете косата пусната, за да изсъхне постепенно. Ако все пак искате да я изсушите бързо, използвайте студения въздух на сешоара.

 

3. Мократа коса не трябва да се изправя/ къдри
Струва ли ви се примамливо да изправите или накъдрите косата си, преди да е напълно изсъхнала. Така ще ускорите процесът. Изправянето с преса или къдренето с маша на мокра коса буквално ще я “изпържи”. Може дори да доведе до скъсване на цели кичури, а след това косата ще е суха и изтощена.

 

4. Мократа коса не бива да се суши на висока температура
Изкушавали ли сте се да пуснете максималната мощност на сешоара и да приключите със сушенето за 2 минути. Редовното използване на сешоар с горещ въздух изтощава косъма, води до поява на цъфтежи. Вместо това ви съветваме да предпочетете студената струя на сешоара и то чак след като косата ви е изсъхнала поне наполовина.

 

5. Мократа коса не бива да се увива в хавлия
Почти всяка жена е допускала неколкократно този грях към косата си. Стягането на косата в хавлия я накъсва и създава напрежение на корена на косъма. И двете действия водят до накъсване на косъма и увреждане и здравето, и вида на косата. Вместо това ви съветваме да използвате стара памучна тениска и с леки движения да оберете водата от косата.