Грешки в бюти рутината, които предизвикват образуването на бръчки около очите

Кожата около очите е много по-тънка и деликатна в сравнение с тази на останалата част от лицето.

В този ред на мисли, никога не е твърде рано да започнеш използването на околоочен крем. Не е пресилено да кажем, че 20 години е добра начална възраст, но на 25 при всички положения трябва да си се сдобила с първия си продукт в категорията.

Освен че кожата около очите е тънка, тя е подложена на много „физически труд“ – постоянни мимики, търкане с четки за грим, пръсти и памучни тампончета за почистване. Разбира се, няма нужда да прибягваш до антиейдж триковете на Виктория Бекъм, която се стреми да не се усмихва по никакъв повод, за да намали мимическите линии. Все пак, има някои често срещани грешки, заради които бръчките започват обрамчват погледа, оформяйки все по-гъста и гъста паяжина. Ето кои са те:

 

1. Миеш лицето си с твърде студена или топла вода.

Това е грешка №1, която допускат дори и най-компетентните момичета. Температурата за всекидневно измиване на лицето трябва да е стайна – не по-висока от 23º-24° C. Когато се нуждаеш от експресно съживяване на погледа, можеш да използваш познатия трик – компрес от лед върху очите. Но това е процедура, до която не бива да прибягваш всеки ден, защото вреди на кожата. Същото се отнася за горещата вода – тя изсушава прекомерно, което също води до по-бърза поява на бръчки.

 

2. Не използваш специално почистващо средство за околоочен контур.

На повечето гелове и млека за почистване изрично е написано „Избягвайте зоната около очите“. Предупреждението не е плод на измислици от страна на козметичните компании, с цел да те накарат да купуваш още и още козметика. Нежната околоочна зона действително се нуждае от различен тип грижа. Не пренебрегвай този съвет.

 

3. Нанасяш върху очите ежедневния си крем за лице.

Същата грешка като тази в точка 2, но този път се отнася за ежедневната грижа. Защо е толкова вредно да нанасяш върху околоочната зона хидратант за лице? Първо, колкото и да е скъп и луксозен, той е прекалено тежък за клепачите и може да предизвика подуване и подпухване. Околоочните кремове имат деликатни формули, предназначени за зоната.

 

4. Забравяш за хидратацията.

И така, вече знаеш какви продукти не трябва да използваш, но защо точно е толкова важно веднага да се сдобиеш с околоочен крем? Освен че е тънка, кожата около очите практически е лишена от мастни жлези, което я прави податлива на бързо стареене. Овлажняващните и тонизиращи средства са задължителни за 20-25-годишните, подхранващите – за 25-40-годишните, а над 40-годишна възраст вече се вади „тежката артилерия“ – кремовете с противостареещ и лифтинг ефект. Околоочният крем се нанася всяка сутрин, преди грим и вечер – след почистване на лицето.

 

5. Нанасяш крема с грешни движения.

Запомни, че кремът трябва да се нанася нежно, без дърпащи и на натискащи движения. Пръстите, които оказват най-малък натиск върху кожата са безименния и кутрето. Прави си мини масаж с някой от двата пръста всяка вечер – започвай от вътрешния ъгъл на окото към външния на горния клепач, после от външния към вътрешния ъгъл на долния. Тези прости кръгообразни движения ще подобрят кръвообращението, правейки кожата около очите по-еластична.

 

6. С отслабено зрение си, но не носиш диоптрични очила.

Ако усещаш, че зрението ти не е толкова остро, колкото преди няколко години, бързо бягай към очния лекар. Зрението ти трябва веднага да се коригира и една от причините, макар и по-маловажната е, че когато се опитваш да видиш нещо, но не можеш, ти неволно свиваш очите. И то по стотици пъти на ден. Еластичността на кожата отива по дяволите.

 

7. Не носиш слънчеви очила.

Забрави си очилата вкъщи и цял ден ти се налагаше да присвиваш очи заради ослепителните лъчи на слънцето? Поздравления, току-що си докара нова доза бръчки. Старай се да не забравяш очила си и купувай такива с UV стъкла.

 

8. Спиш с грим.

Чудехме се дали да включваме в списъка най-очевидната причина, водеща до появата на бръчки около очите. Но да, щя я споменем за стотен път. Сенките за очи, размазаната спирала и фон дьо тен буквално „тежат“ върху клепачите и не ги оставят да дишат. На сутринта се събуждаш подута и насинена, като панда в очите. И накрая ще споменем една малко познаата причина за подпухване – нанасяне на околоочен крем точно преди лягане. Хубаво е да сложиш крема около 40 минути, преди да помиришеш възглавницата, за да има време консистенцията му хубаво да попие в кожата.