Гел-лак за нокти и акрилни нокти – предимства и недостатъци

Сред средствата за маникюр, има едно, без което почти няма жена, която да може. Гел–лакът е дълготраен и ефективен, а в последно време придобива и много повече популярност, тъй като е изключително удобен да за използване в нашето забързано ежедневие. Има ли обаче този бърз и траен лак някакви минуси и какви са те?

Преди да се запознаете с предимствата и недостатъците на този вид гел–лакове, ще ви обясним накратко какво трябва да знаете за този вид лак и за използването му.

Гел–лака можете да си направите в домашни условия или при маникюристка. Препоръчително е, когато решите да си поставяте гел–лак, да се доверите на специалист, тъй като, ако не го използвате както трябва, неволно може да си увредите ноктите и то за дълго време.

Освен това поставянето на гел – лака изисква и набор от материали и инструменти, които не всеки има у дома.Предимства и недостатъци на гел лака

Как се използва гел–лака?
Той помага на ноктите ни да изглеждат по-дълги и по-красиви. Прикрива неравенствата и създава илюзията за дълги и красиви пръсти. В същото време обаче трябва и да внимавате много с тях. Първо стържете ноктите в желаната форма. След това от тях трябва да се отстранят кожичките. След това внимателно се отстранява праха, а следващата стъпка е създаването на няколко основи, които подготвят нокът за гел – лака.

Идва ред за първото печене на ноктите в UV лампата. Нанесете първо лепилото със специална шпатула, гел — лака и се пече. След това се нанася избрания цвят и отново се пече. Нанася се втори слой гел – лак и се поставя под лампата. Накрая се нанася специално успокояващо масло за кожички. В най-добрия случай, няма да мислите за посещение на маникюристи в следващите 2 седмици.

 

Предимства на гел – лака
Гел — лакът е подходящ за хора с тънки и чупливи нокти.

Гел — лакът е дълготраен. Подходящ е за хора, които нямат време да посещават маникюристи всяка седмица.

С помощта на гел — лака може да се удължат дори ноктите. Така ще имате перфектен маникюр, без да чакате със седмици да ви пораснат ноктите.

Недостатъци
Някои проучвания твърдят, че UV лампата вреди на ноктите и кожата на ръцете.

Поставянето на този тип маникюр струва 2-3 пъти повече от нормалния маникюр. Според някои пък по-високата цена се компенсира с това, че лакът издържа 2-3 седмици

Ако поставяте гел — лак повече от 7-8 пъти в годината, без да се даде време на ноктите за “почивка”, може да се стигне до увреждане на нокътните плочки.Предимства и недостатъци на гел лака 3

По отношение на гел–лака имате много възможности за избор. Ако решите да си го правите в салон, може да ви предложат да използвате не само гел, но и акрилни нокти. Ето какво трябва да знаете за тях.

 

Акрилни нокти
Акрилните нокти са често срещани в козметичната индустрия, в продължение на години, и това е допринесло за трайността на постоянната им популярност. Методът на приложение е както следва: акрилните нокти се правят с помощта на течен мономер и полимер на прах, като върху физическите нокти се образува твърд, защитен слой. Акрилът се втвърдява само когато е изложен на въздух. Когато акрила се втвърдява, той осигурява отлична основа за нанасяне на лак върху ноктите.

 

Гел нокти
Приложението на гел — лака върху ноктите, ви дава възможност да използвате алтернатива на акрилните нокти, още повече, те изглеждат толкова естествени, колкото и нормалните нокти. За разлика от акрилните нокти, гел — лака за нокти се втвърдява само при излагане на UV радиация. Гел — лаковото покритие е подобно на лака за нокти – има основен цветен лак и гел лак. Всеки слой трябва да се втвърди под UV светлина за две до три минути. И двата вида маникюри са свързани с химически вещества, които взаимодействат с естествените нокти, но помежду им има и сериозни разлики. Ето и какви са те.

 

 

Гел лак за нокти или акрилни нокти … което е по-добре?

Плюсове при акрилните нокти

Ако си счупите акрилните нокти, можете да почти винаги да си ги оправите у дома, сами.

Акрилът е много силен. Ако имате акрилни нокти и полагате правилна и адекватна грижа за тях, те ще ви издържи дълго време и ще са много стабилни.

Изработването на акрилни нокти обикновено струва по-малко от това на гел — лак ноктите.

Недостатъци на акрилните нокти

Те могат да навредят на нокътното легло. Това увреждане може да създаде почва за мухъл и бактерии.

Акрилните нокти могат да изглеждат по-малко естествени, отколкото изработените от гел–лак и особено, ако не се изработят правилно.

Процесът на изработване включва разяждащи химикали и газове–и категорично не се препоръчват за бременни жени.

 

Плюсове на гел — лака за нокти
Гел — лака за нокти ги прави да изглеждат естествени и лъскави, спрямо другите видове маникюр.

Времето за консервиране е по-кратко, отколкото при акрилните нокти.

При прилагане на гел — лака за нокти не съществува опасност от натравяне с химикали и газове, които са налице при направата на акрилните нокти – следователно се считат за по-безопасни, за здравето.

Недостатъци гел нокти
Те не издържат толкова дълго и са по-малко трайни от акрилните нокти, въпреки че те обикновено са по-скъпи.

Повечето видове гел — лак за нокти изискват използването на UV светлина за втвърдяване, което ги прави по-трудни за изработване вкъщи.

Ако ноктите от гел — лак се счупят, това може да бъде проблем. Ако се случи подобно нещо, обикновено трябва да се доверите за поправката им на маникюристка.

Не можете да ползвате този тип маникюр постоянно, тъй като UV лампата може да увреди ръцете ви. Освен това, ако не дадете възможност на ноктите си да се възстановят, рискувате сериозни проблеми.

По отношение на завършването на ноктите, можете да ги лакирате, можете да си направите френски маникюр, или има и двата вида нокти да лакирате по различен начин. Някои хора смятат, че дизайнът със спрей изглежда по-добре върху маникюрите от гел — лак, защото те имат по-лъскава повърхност.

 

КАК ДА ИЗБЕРЕМ?
Гел — лакът за нокти определено изглежда по-добрата алтернатива, която можете да използвате. От друга страна има много фактори, които трябва да вземете под внимание, когато решите да си направите изкуствен маникюр. Най-добре е да се консултирате с вашата маникюристка, или козметичка, кой вариант е най-подходящия за вас.