Внезапно натрупване на килограми – какви са причините?

Първото нещо, което ви съветваме да направите, преди да отидете на консултация със специалист, е да водите няколко дни (най-добре 2-3 седмици) дневник на това, което ядете, както и на двигателната си активност. Много често се оказва, че хората не преценяват добре калорийния си прием и ядат повече, отколкото е нужно на организма им. Или проблемът се оказва не в това, че са започнали да се движат по-малко, а в това, че са започнали да седят по-продължително време.
Ако все пак и с прецизен дневник на храненето и движението си не идентифицирате причината за напълняването, ето какви са най-вероятните „виновници” за изненадващото трупане на килограми.

1. Ако се чувствате изтощени, може би имате хипотиреоидизъм
Когато млада жена качи изненадващо килограми, лекарите обикновено първо се насочват към щитовидната жлеза. Подобната на пеперуда жлеза, разположена в областта на щията, секретира хормон, който контролира метаболизма. Ако нейната функция е занижена – тоест имате хипотиреоидизъм – това ще доведе до забавяне на метаболизма и съответно напълняване.

Други симптоми на хипотиреоидизъм са липса на енергия или умора, суха кожа, косопад, дрезгавост, констипация.

2. Ако нощем сте неспокойни, може би е безсъние
Лишаването от сън води до повишаване на нивата на грелин – хормона, който „съобщава”, че е време за ядене, като в същото време се произвежда по-малко от хормона лептин, който „съобщава”, че сме сити. Логичният резултат е преяждане с вредни храни.

3. Ако цикълът ви е нередовен, може би имате поликистозни яйчници
Почти всяка пета жена страда от синдрома на поликистозните яйчници. Това е ендокринно нарушение, което води до дисбаланс на хормоните естроген и тестостерон и провокира неприятни последствия като нередовен цикъл, прекомерно окосмяване по лицето и мигрена.

Този синдром може да повлияе и на това как тялото използва инсулина, което обяснява защо при него често се появява и натрупване на килограми в средната част на тялото.

4. Ако сте под голям стрес, може би имате депресия или тревожност
Когато непрекъснато сте под напрежение, организмът ви произвежда често адреналин и много кортизол, чиято задача е да имате достатъчно енергия в трудния момент и затова се създават запаси от мазнини.

Ако почти непрекъснато се чувствате нещастни или тревожни, страдате от безсъние, все сте уморени или сте загубили интерес към нещата, които обичайно ви вълнуват – то е разумно да се консултирате с личния си лекар. От правилното лечение не само ще се подобри настроението ви, но и ще отслабнете.

5. Ако коремът ви често е подут,може би е бактериален свръхрастеж в тънкото черво (SIBO)
Когато балансът между полезни и вредни бактерии в тънкото черво се наруши и патогенните станат повече – това може да доведе до SIBO. Симптомите включват: образуване на газове, подуване, коремна болка, диария и напълняване. Лечението е с антибиотици.

6. Ако сте над 40, може би е перименопауза
Перименопаузата може да започне при жените още в средата на тридесетте им години, но обикновено започва след четиридесет. Тя води до покачване на нивата на естроген, което може да стане причина за качване на килограми.

Другите признаци на перименопауза са: нередовен цикъл, горещи вълни, промени в настроението и промяна в либидото.

7. Ако взимате ново лекарство, може би е страничен ефект
Някои антидепресанти влияят на центъра на апетита в мозъка и това води до повече ядене. Освен това, бета-блокерите може да забавят метаболизма, а някои стероиди могат да доведат до задържане на течности и увеличаване на апетита. Дори и антихистамини, продавани без рецепта, понякога провокират напълняване.

8. Ако имате необичайни мастни натрупвания, може да е болест на Кушинг
Заболяването предизвиква прекомерна секреция на кортизол и съответно натрупване на мазнини в областта около корема и отзад на врата. Други съпътстващи проблеми са умора, диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол. Но има и още един много видим показател – червени стрии на корема.

9. Ако се чувствате подути след хранене, може да е дехидратация
Експертите обясняват, че пием по-малко от нужното, а и ядем повече – защото бъркаме жаждата с глад. Смесените сигнали не са единствената причина да пълнеем, защото не пием вода. Всъщност адекватният прием на течности ускорява метаболизма.

10. Ако ви се струва, че коремът изобщо не ще да се свие, може да е тумор на яйчниците
Понякога растежът на тумора може да предизвика разширяване на корема и пациентите установяват, че вече не могат да закопчават обичайните си панталони. Обикновено болестта засяга жените след менопауза, но за всяка от нас е полезно да следи и за симптоми като усещане за бързо напълване на стомаха, болки ниско долу в корема и допълнително напрежение върху пикочния мехур.