Влияе ли есента на интимното ти здраве?

Да, невероятно, но факт – вътрешните ти органи също се държат различно в зависимост от променящия се сезон. Ето как трябва да се грижиш за интимното си здраве през есента.

Есента е сезонът на чая, топлите дрехи (и прегръдки) и постепенното завръщане към домашния уют. Освен всичко това, есента е сезонът на пъстрите цветове и на малката вероятност да се срещнеш с интимен проблем. В горещото лято, чувствителната и влажна от пот кожа в интимните области лесно се трие в бельото, което е предпоставка за поява на дискомфорт. Неприятните усещания се засилват и от факта, че през лятото често стресираме кожата си с постоянно бръснене или коламаска в бикини зоната. А когато горещият сезон приключи, проблемът изчезва от само себе си.

Ако страдаш от кандидоза, млечница или кандидозен колпит (наименования на един и същи проблем), който се връща отново и отново – есента е моментът, в който можеш да се порадваш на облекчение. Този тип инфекция обича топла и влажна среда и когато спреш да се потиш така отчаяно, както през лятото, рискът от появата на това нещастие намалява доста драстично.

Избирай внимателно бельото си. Памукът е най-добрият избор за твоята вагина!Прави ежедневно упражненията на Кегел.Раздвижвай вътрешната част на бедрата си. Вярваш или не, твоята вагина ще ти е благодарна, ако правиш упражнения и за друга част от тялото ти. Укрепи мускулите от вътрешната част на бедрата, защото в противен случай може да получиш напрежение и болка във влагалището.Яж храни, които действат добре на вагината ти. Както червата, влагалището разчита на здравословни бактерии, за да се предпази от бактерии, причиняващи инфекции. Пробиотичните храни като сирене и кисело мляко и пребиотичните като суров лук и праз са важни за поддържане на тези добри бактерии.

Внимавай с тесните и синтетични дрехи!

Както вече казахме, есента си е времето на топлите дрехи, но не всички са полезни за интимното ни здраве. Дълги панталони, дънки, чорапогащници, всички тези дрехи са прекрасни и удобни (а есенните им цветове – кафяво, цвят горчица, червено, оранжево… о, колко хубаво!), но внимавай да не са прекалено стегнати. Трябва да си признаем, че повечето от нас обичат тесните, описващи извивките на тялото дрехи, но специалистите твърдят, че точно те никак не са полезни за здравето ни. (Би било хубаво ако чорапогащниците бяха от памучна материя, а панталоните от естествени материи, но…). Добре е да имаме предвид, че всичко, което задържа влагата, е голяма радост за инфекциите. Плътното синтетично бельо също е пряк виновник за влошаването на женското здраве.

Разбира се, това не означава, че трябва да продължаваш да се обличаш лятно (и да настинеш), или да забравиш за топлите пуловери и свежите жилетки. Напротив, носи дрехи, които дишат и стоят по-свободно!

„Там“ не бива да е сухо!

Само защото не си мокра и изпотена от жегата, не означава, че усещането за сухота в гениталната област е нормално. Влагалището е независима система в организма, която обикновено има самохидратираща функция. Тоест, ако усещаш, че там е сухо – причината може да се крие в хормонални проблеми, алергии, някои храни или лекарства.

Самолечение

Самолечението е лоша идея!

Връщайки се към лечението на кандидозата, с която постоянно се бориш, лекуваш и рецидивите, затова лекарите често напомнят – независимо от сезона навън, коренът на проблема може да се крие в самолечението.