Видове масажи и тяхното предназначение

Първият масаж е направен преди повече от 4000 години в Китай. През това време са създадени много видове масажи и да знаете кой е най-подходящият за вас, може да бъде сложно. Ключът към извличането на максимални ползи от масажната терапия е да изберете правилния тип въз основа на личните си нужди.

Ще ви представим някои от най-разпространените видове масажна терапия и за какви видове хора е предназначена.

 

1. Ароматерапевтичен масаж
Това е масаж с етерични масла като лавандула и евкалипт. Те могат да се прилагат директно върху кожата или да се разпръскват в стаята по време на сесията. Този масаж е чудесен за хора, които имат тревожност, депресия, безсъние, гадене и болка, според Националния раков институт (NCI).

 

2. Масаж с горещи камъни
За този масаж се поставят гладки, плоски, нагряти камъни върху конкретни части на тялото. Камъните са направени от вулканична скала, която задържа топлина и се нагрява между 130 и 145 градуса. Ако изпитвате мускулно напрежение и болка, безсъние или стрес, масажът с горещи камъни може да ви бъде полезен. Този масаж с умерен натиск се оказва полезен, особено за хората с ревматоиден артрит, сочи проучване.

 

3. Масаж на тригерната точка
Този масаж е предназначен за справяне с „мускулни възли“ – особено когато изпитвате болки в гърба или врата. Терапевтът ще ви насочи и ще окаже натиск върху определени точки от тялото ви, за да намали мускулната ви болка.

 

4. Тайландски масаж
Тайландският масаж изисква лицето, което се масажира, да участва активно в масажа, тъй като има подобно на йога разтягане. Тъй като в масажа има много разтягане, той е особено добър за хора, които се занимават със спорт като атлети и тези, които се нуждаят от разтягане. Масажът може да помогне за намаляване на стреса, засилване на енергията, облекчаване на главоболието и подобряване на циркулацията и обхвата на движение.

 

5. Пренатален масаж
Пренаталният масаж може да се направи по всяко време на бременността. Масажът през този период може да помогне за регулиране на хормоните, да намали подуването и болката и да облекчи стреса и безпокойството.

 

6. Масаж за двойки
Това е масаж, който можете да направите с вашия партньор, приятел или член на семейството в една и съща стая. По принцип може да бъде всеки избран масаж и дори може да включва използване на сауна или ексфолианти за тяло и педикюр. Идеята е, че ще бъдете рамо до рамо с партньора си и ще се насладите на релаксиращо време заедно като начин за свързване. Затова е идеално за хора, които искат да правят дейности заедно и да подобряват отношенията си.

 

7. Воден терапевтичен масаж
Известен още като “watsu”, този масаж насърчава отпускането, като поддържа и нежно движи човека през вода чрез грациозни и плавни движения. Той помага за намаляване на мускулното напрежение и увеличаване на обхвата на движение. Масажът би бил полезен за хора, които страдат от мускулна болка или скованост.

 

8. Шведски масаж
Шведският масаж е един от най-популярните видове, защото може да бъде релаксиращ и зареждащ с енергия. Включва различни видове удари, комбинирани с движение на ставите. Той е най-подходящ за хора, които искат да се отпуснат и да се освободят от напрежението.

 

9. Масаж на дълбоките тъкани
Той се прилага натиск с помощта на бавни дълбоки удари, за да се насочи към вътрешния слой мускули. По този начин помага да се лекува мускулната болка и да се подобри сковаността. Той е най-подходящ за хора, които се занимават с физически активности или такива, които имат нараняване или хронична болка.

 

10. Масаж Ашиацу
Той е като масажа на дълбоките тъкани, но се прави с крака, а не с ръце. Терапевтът ходи по гърба на човека бос, докато се опира на перила. Теглото на терапевта добавя повече натиск от другите видове масаж. Добър е за хората, които искат да намалят хроничната болка, стреса и да подобрят гъвкавостта си.

 

11. Масаж с техника на активно освобождаване
Масажът третира меките тъкани на тялото като идентифицира, изолира и насочва засегнатата област. Като такъв, той е ефективен за справяне с наранявания на меките тъкани, като прекомерна употреба и спортни наранявания. Също така може да помогне за облекчаване на болката и сковаността.

 

12. Масаж на стол
При този масаж се използва специално проектиран стол, а лицето седи на него изцяло облечено. Често включва масажиране на врата, раменете, гърба и ръцете. Тъй като масажният стол е преносим, се твърди, че масажът би бил полезен за работещи в офис хора, защото може да им трябва известно време, за да облекчат стреса.

Кой от тези видове масаж смятате, че ще ви подхожда? Опитвали ли сте такъв, който смятате, че е добър за вас?